Betydningen av jord i elver

 

Erosjon

Soil går inn i en elv fra avrenning og erosjon av dens vannkilde og fra umiddelbar utgravning av streambankene. Den relative mengden jord som kommer fra erosjon, kan være større der jordbruk eller skogbruk utgjør mye av et vannområde.

Jordgeologi

Jordgeologi har en innvirkning på avstrømningen i Kongo-elvområdet, for å gi et eksempel. Mer porøs jord, som det sandede substratet i Kongo's Kouyou-underlag, kan stabilisere avløpsmønstre fordi det absorberer, lagrer og slipper ut vann, mens flere ugjennomtrengelige jordarter andre steder har flere uregelmessige effekter --- høy avstrømning i våte perioder og veldig lite bidrag under tørke,

Sedimentbelastninger

Elver som drenerer områder med høy nedbør, har ofte store sedimentbelastninger. Den gule (Huang He) -floden i Kina bærer en av verdens høyeste belastninger og får navnet sitt fra Grønnene som kommer inn i havet, bygger ofte deltas, hvor den lave gradienten forårsaker at strømmen mister energi og deponerer sedimenter. Major flom i den Midtvesten i 1993 forårsaket Mississippi å skille ut en sedimentplume nesten 300 miles inn i Mexicogulfen.

Floodplains

Eldre elver bygger brede flomskyer gjennom vanlige flomoverflater. En slik oversvømmelse øker fruktbarheten til th ese bottomland jord. Strømmer og elver transporterer sedimenter fra jordoverflater til havet, sykkel næringsstoffer og utgravning av landskap i prosessen.