Slik måler du fuktighet ved hjelp av et psykrometer

 

1.

Fukt kluten over termometeret med våtpære. Psykrometeret kommer med en klut festet og dekker den kvikksølvfylte pæren til ett av de to termometrene.

2.

Swing de to termometerene i omtrent fem minutter for å fange omgivelsene temperatur og for å gi vann på den våte pære tiden for å fordampe. Temperaturen på det våte pæretermometeret vil falle da fordampningen skjer.

3.

Bruk den innebygde lysskalaen til å gå inn i temperatur- og tørtelampens temperaturavlesning. Pilen av skalaen vil peke på den relative fuktigheten for deg.

4.

Ta en tabell om din psykrometer ikke har et lysbilde eller konsulter en online kalkulator (se ' Ressurser ').

Tips og advarsler

  • Digitale psykrometre er også tilgjengelige.
  • En vanlig misforståelse er at vanndamp løses i Denne misforståelsen kan ha oppstått av det historisk baserte språket som brukes til å beskrive relativ luftfuktighet, spesielt ordet 'metning'. En student kan lett utlede fra dette begrepet at forholdet mellom et oppløsningsmiddel og et løsningsmiddel gjelder her, men luft er ikke en løsningsmiddel for vanndamp. Eksempelvis kan vanndamp finnes som en gass i et ellers evakuert kammer, det vil si uten luftmolekyler. 'Metningstamptrykk' er derfor et misnomer --- et historisk holdover fra en tidligere vitenskapelig alder når gasser var ' t også forstått.
  • Et hygrometer er et meteorologisk instrument som måler relativ luftfuktighet. Relativ fuktighet er et forhold mellom partialtrykket av vanndamp i luften til partialtrykket dersom vanndampen ble konsentrert nok til å begynne kondensering, dvs. oppleve en faseendring til væske. Den enkleste typen hygrometer er et slyngepsyrometer. Dens bruk kalles også 'våttørr-metoden', fordi et av de to termometerene til psykrometeren har våt klut på sin pære for å simulere vanndampmetning.