Hvordan er robotisk kirurgi som forvandler operasjonsfeltet?

 

Om robotisk kirurgi

Robotisk kirurgi er et felt som bruker mekaniske apparater for å utføre mer delikat operasjoner som krever en høy grad av presisjon som skal utføres med hell. Dette området har fått stor interesse siden den første utviklingen, og feltet vokser fortsatt ettersom ny teknologi blir brukt på ulike typer operasjoner. Selvfølgelig refererer robotikk til et fullt automatisert system. Men i det kirurgiske feltet betyr det at kirurger kan bruke ulike typer maskiner for å hjelpe dem med å utføre operasjoner, øke evnen med fjernstyrte instrumenter, bevegelige kameraer og andre lignende enheter. Denne prosessen krever fortsatt en stor kompetanse på kirurgens side, sammen med en omfattende kunnskap om roboten i spørsmålet og en stor mengde praksis med enhetene. Ikke alle kirurger har tid til å mestre disse nødvendige ferdighetene, og mange sykehus og klinikker har ikke nok penger til å kjøpe de nødvendige enhetene. Men dette er et felt av medisin som mange fagfolk forventer vil fortsette å vokse. Mengden av presisjonsoperasjoner for robotkirurgi kan gjøre operasjonen tryggere for pasienter, med høyere suksess for kirurger, og disse fordelene vil fortsette å øke ettersom spesifikke teknologier er utviklet.

Programmer

For tiden brukes robotikk i flere spesielle typer operasjoner. En maskin kjent som ROBODOC brukes i h ip-erstatningskirurgi for å kjerne ut femur, en prosess som krever både kraft og stor presisjon. En enhet kalt automatisert endoskopisk system for optimal posisjonering (AESOP) brukes i laparoskopiske undersøkelser, hovedsakelig ved bruk av et endoskop, men med en stemmestyrt funksjon slik at leger kan gi vokalinstruksjoner for å flytte den i en av syv retninger. Dette gjør at kirurger lettere kan se mye klarere bilder. Hæren har også finansiert opprettelsen av fjernstyrte kirurgiske enheter som kan brukes i feltet av leger som er borte på et trygt sted, en oppdatering på MASH-systemene (mobile advanced hospital surgery) som de har brukt siden minst koreansk Krig.

Flere applikasjoner

Da Vinci, ARTEMIS og ZEUS-systemene brukes i medisinske klinikker for mer avansert arbeid, hver med bruk av robotarm. Da Vinci-systemet er for eksempel laget av en visjonskart som styrer tre forskjellige kameraer og lyskildene som trengs for å belyse bildene, en masterkonsoll hvor kirurgen styrer bevegelsene til armene og kameraene og en bevegelig vogn hvor robotarmene kommer fra. Kameraene skaper et tredimensjonalt bilde av prosedyren for kirurgen å undersøke når han beveger pedaler og joysticks for å kontrollere de forskjellige delene av systemene. Zeus-systemet er en lignende, men enklere enhet som har to armer som simulerer kirurgens egne armer med en tredje stemme- kontrollert arm for kamerasystemet.