Symbiotisk forhold mellom organismer i tundraen

 

Biomes

En biomasse er et levende samfunn som er preget av sine levende og ikke-levende komponenter, inkludert klima, geografi og typer plantene og dyrene som bor i biomet. Biomer er sammensatt av lignende økosystemer og lokalsamfunn, som involverer forholdene mellom artene som bor i dem. Det er åtte forskjellige biomer på jorden.

Tundra

Tundra er en type biom karakterisert ved kalde vintre, kule somre og lav nedbør. Permafrost eksisterer selv om sommeren og mos, lav, karibou og trekkfugler er de dominerende organismer i tundraen. Isbjørn lever i nordlige tundrabiomer som røver og ulver.

Symbiose

Ifølge John R. Meyer ved North Carolina State University er symbiose et økologisk forhold der to eller flere organismer 'lever sammen'. Forholdet kan være til fordel for alle involverte organismer, eller det kan bare ha fordel for en eller flere av de organismer som er involvert i symbiosen, mens de andre ikke får noen fordel eller kan til og med bli skadet. (Se referanse 3)

Lichen

En av de mest utbredte eksemplene på et gjensidig fordelaktig symbiotisk forhold i tundraen, involverer lav. Lichen ser ut som mos-lignende, men det representerer faktisk et symbiotisk forhold mellom en sopp og en alga. Svampen er 'matet' sukker av fotosyntetisk alga, og algen får beskyttelse mot sopp. (Se referanse 2)

Parasitisme

Parasitisme er et symbiotisk forhold der bare en partner har fordeler. Ifølge Alaska-avdelingen for fisk og vilt er leverbåndsmusk cyster vanlige parasitter involvert i en symbiose med elg, karibou og ulver. (Se ressurs 2) Tundra biomer finnes på den nordlige og sørlige grensen av beboelig territorium på jorden. Symbiotiske forhold mellom organismer i tundraen kan ta mange former, fra gjensidig fordelaktige forhold til relasjoner der en organisme er skadet. Parasitisme og et gjensidig fordelaktig forhold som involverer lav er to utbredte former for symbiose i tundraen.