Bruk av hydrokolloider

 

Definisjon av hydrokolloid

Et kolloid er en type blanding der ett stoff fordeles jevnt gjennom en annen. En hydrokolloid er definert som et kolloid hvor partiklene er fordelt i vann. En hydrokolloid kan eksistere i forskjellige tilstander, for eksempel en gel eller en væske, avhengig av mengden vann som er til stede. Hydrokolloider kan være enten enkelttilstand, hvor stoffet er begrenset til enten en gel eller flytende form, eller reversibel, der hydrokolloidet kan eksistere i begge tilstander.

Gelatin

Gelatin er en klar, fargeløs og nesten smakløs hydrokolloid avledet fra dyrkollagen. Den brukes som fortykningsmiddel i matvarer som 'gummy' candy og fettfattig yoghurt, og det er hovedbestanddelen i Jell-O. Den brukes også mye i fotografibransjen, som i produksjonen av nesten alle fotografiske film- og fargede lysfiltre. Gelatin brukes også til fremstilling av farmasøytiske medisinske kapsler.

Agar

Agar er en gelatinøs hydrokolloid laget av tang eller algenekstrakt. Den brukes mye som en ingrediens i japanske dessertretter, og som vegetarisk-vennlig gelatin erstatter tykkere gelé og supper. Agar er ca 80 prosent fiber, så det kan også brukes som avføringsmiddel. I vitenskap brukes agar som medium for mikrobiologisk arbeid, og til å danne saltbroer for bruk i elektrokjemi.

Pektin

Pektin er en polysakkaridforbindelse inneholdt i cellens veggvegger. Kommersielt blir det hentet fra sitrusfrukter og bearbeidet for å produsere et fint pulver. Pektin har evnen til å stabilisere vann og melkbaserte produkter, og den brukes i mat som et fortyknings- eller stabiliseringsmiddel, spesielt i gelé, syltetøy, godteri, fruktjuicer og melkbaserte drikker. I medisin anses pektin som en kostfiber og brukes som en anti-diarébehandling da det øker tykkelsen på avføring.

Medisinsk dressing

Medisinsk dressing påføres huden for å fremme helbredelse av sår. De brukes ofte i førstehjelp og pleie i en gjenopprettingstid. Forbindinger kan være laget av gelatin eller andre hydrokolloider, har en geléaktig konsistens, og brukes ofte på blærer, brannsår og sår hvor huden trenger å beholde fuktighet under den første helbredelsesprosessen. De gir også en barriere som bidrar til å beskytte mot inngrep av bakterier. Hydrokolloider er en samling av polymerer som ofte kalles 'gummi', som kan være av vegetabilsk, animalsk eller syntetisk opprinnelse. De forekommer naturlig og legges kunstig til mat for å produsere forskjellige egenskaper. Spesielt er hydrokolloider i stand til å påvirke viskositeten, fortykning og stabilisering av matvarer. De er også ofte brukt i fotografisk, farmasøytisk og vitenskapelig industri.