Hjemmelagde værstasjoner

 

Historie

Ifølge National Aeronautics and Space Administration begynte værvarsel i 650 B.C., da babylonerne brukte skyer og andre fenomen for å forutse værendringer. Encyclopedia Britannica påpeker at selv huleboere brukte de grunnleggende metodene for værprognoser: observasjon og innsikt.

Det første designet for et hygrometer, et verktøy for måling av fuktighetsendringer i atmosfæren, ble beskrevet av tysk forsker Nichols Cusa i midten av 1400-tallet. Termometeret ble oppfunnet rundt 1592 av italiensk Galileo Galilei, og barometeret, et instrument for å bestemme lufttrykk, ble utviklet i 1643 av italiensk Evangelista Torricelli. Vitenskapen om værmåling utvidet gjennom det 17., 18. og 19. århundre. Værstasjonene begynte å vises over hele verden på 1860-tallet.

Fordeler

En grunn til populariteten til hjemmestasjonen er selve verdien av oppfinnelsen. Det er givende å konstruere arbeidsvektinstrumenter fra hverdagens materialer. Selv hjemmevaktvakten som kjøper premade gadgets, får kunnskap om hvordan de fungerer og hvordan de samlede dataene tolkes for å forutsi værmønstre. En annen grunn til at hjemmelagde værstasjoner er populære ligger i deres egnethet som gruppeteamarbeid prosjekter. Familier og klasserom kan delta i en opplevelse de har utviklet sammen.

Funksjoner

Mange amatørvarslere etablerer hjemstasjoner på sine uteplasser eller dekk. En hjemmelaget værstasjon kan omfatte et hjemmelaget eller kjøpt utendørs termometer, anemometer (for å måle vindhastighet), værblad eller værsokk (for å bestemme vindretning), barometer, hygrometer og regnmåler. Noen hjemmelagde instrumenter er ikke helt like nøyaktige som kjøpte versjoner. Totalt sett er hjemmelagde værstasjoner ganske pålitelige. Imidlertid er de beste værstasjonene bare like gode som personen som bruker dem. Værvarsleren må registrere og tolke dataene som samles inn fra instrumentasjonen.

Overvejelser

Plassering er et viktig hensyn til hjemmelagde værstasjoner. Ideelt sett plasseres de i et åpent, avdekket område som er borte fra direkte sollys. Noen instrumenter kan kreve stakk i bakken eller montere på en vertikal overflate. Andre krever beskyttende boliger fra elementene. En værstasjon er ment å forbli stasjonær.

Overvåking er avgjørende for nøyaktig værvarsel. Derfor er tilgang et annet viktig hensyn. Yngre barn bør jobbe under nært tilsyn av voksne for å lage hjemmelagde værinstrumenter.

Langsiktig prognose

Dokumentasjon er en viktig komponent i værprognoser. Profesjonelle værvarslere undersøker daglig værstatistikk for å generalisere sannsynlige utsikter på lang sikt. Erfarne forutsetninger har lært å studere nylige og tidligere værdata veldig nøye og er mer sannsynlig å legge merke til forutsigbare værmønstre når de kommer. Meteorologer bruker sofistikerte instrumenter for å måle miljøet og forutsi været. En velutstyrt værstasjon inneholder verktøy som bestemmer lufttemperatur, vindretning og hastighet, barometertrykk, fuktighet og nedbørsmengder. Do-it-yourself forecasters kan lære om værmålinger ved å lage enkle værgjenstander fra vanlige, rimelige materialer. Hjemmelagde værstasjoner er morsomme og pedagogiske klasserom og familieprosjekter.