Effektene av solstråling

 

Definisjon

Solstråling er en elektromagnetisk stråling som kommer fra solen. Denne strålingen er den direkte energikilden og livet på jorden. Den driver atmosfæriske og oceaniske strømmer, fordamper vannet som senere faller som regn og snø, og induserer plantens fotosyntese som gir mat, fiber og drivstoff.

Elektromagnetisk stråling

Solens stråling når overflaten av jorda i form av bølger, som radiobølger, infrarød stråling, synlig lys, ultrafiolett (UV) stråler, røntgen- og gammastråler. Disse bølgene danner det elektromagnetiske spektret og avviger bare i bølgelengde og frekvens av stråling - - bortsett fra det, er alle bølgene i det vesentlige de samme strålingene fra solen.

Helseeffekter

Solstråling gjennom det synlige lyset gjør at vi ser klart, spesielt om dagen. Den infrarøde solstråling eller infrarødt lys gir oss varme. Og den ultrafiolette strålingen, også kjent som svart lys, er en kilde til sterilisering av medisinsk utstyr og naturlig hudfarvning. Dette er de vanlige helsemessige effektene vi får fra solens stråling.

Men overdreven eksponering for solstråling kan forårsake alvorlig skade på menneskers helse. For mye UV-stråling kan forårsake hudkreft og forandre immunsystemet, noe som gjør deg sårbar mot smittsomme sykdommer. Det kan også forårsake grå stær og andre øyesykdommer. Videre kan overdreven infrarød stråling føre til varmeslag.

Klimaeffekter

Solstråling forårsaker en naturlig 'drivhuseffekt' som er nødvendig for å opprettholde et varmt klima på jorden. Denne naturlige drivhuseffekten er en av de mange faktorene som gjør jorden beboelig. Men på grunn av menneskeskapte strålinger øker drivhuseffekten, noe som ytterligere varmer klimaet på jorden.

Økosystemeffekter

Solstråling letter fotosyntese, som gjør at plantene kan overleve og konvertere lysenergi til kjemikalier energi. Spesielt produserer planter oksygen og karbohydrater, noe som igjen gjør at vi kan puste og produsere energi. Uten solens stråling ville en enorm forandring, muligens en dominoeffekt, skje, med start av planters død, av single-cellede organismer og deretter av komplekse vesener, inkludert oss, mennesker. Solstråling har positive og negative effekter på klima, økosystem og helse for organismer som lever på jorden. De negative effektene er ofte forbundet med menneskeskapte kjemiske strålinger; for eksempel fra høye karbonutslipp fra store fabrikker. I tillegg fører overeksponering til solens stråler til livstruende forhold, som for eksempel hudkreft. Generelt muliggjør solstråling de beboelige forholdene på planeten vår.