Forskjellen mellom en diode og en transistor

 

Diodekonstruksjon

Dioder er laget av ett PN-kryss. De har bare to lag, og så har to terminaler eller ledninger.

Transistorkonstruksjon

Transistorer er laget av en PN-kryss og en annen n- eller p-type. De har tre lag, og det har også tre terminaler eller ledninger.

Diodedrift

Dioder fungerer som brytere eller enveisventiler. Ideelt sett tillater de strømmen i bare én retning.

Transistoroperasjon

Transistorfunksjonen kan modelleres som ventiler eller porter. Strømmen gjennom mellomlaget kontrollerer strømmen gjennom de to andre lagene.

Funksjon

Noen av de mange bruksområdene til dioder er som brytere, nåværende regulatorer eller for omforming av vekselstrøm til likestrøm. Transistorer brukes som brytere eller forsterkere.

Bruker

Både dioder og transistorer brukes i de fleste kretser. Strømforsyninger, belysningsapparater, vitenskapelige instrumenter, overspændingsbeskyttere, TVer, høyttalere, radioer, mobiltelefoner, datamaskiner og mikrobølger er bare noen av enhetene der de kan bli funnet. Dioder og transistorer er begge laget av halvledere som silisium eller germanium. De er begge laget med p-type og n-type halvlederlag for å danne PN-kryss. P-typer er positivt ladet, og n-typer er negativt ladet. Imidlertid har de mange forskjeller, inkludert bygging, drift og bruk.