Støpejern TIG-sveisingsteknikker

 

Forberedelse

Fjern rust og oksider fra overflatene som skal slås sammen ved hjelp av en slipemaskin. En jevn overflate vil hjelpe til med sveisdannelse. Før sveising, forvarm delene til minst 500 grader F, og høyere hvis mulig. Hvis delene er for kule når sveisingen starter, vil det termiske støt på sveiseplassen føre til at støpejernet knekker. Hvis det er nødvendig med omfattende sveising, må delen kontinuerlig oppvarmes for å kompensere for avkjøling som skjer på kantens kant. Støpejern er ekstremt følsomt for temperaturendringer, så det er viktig å opprettholde en konstant temperatur over hele delen under sveiseprosessen.

Sveising

Velg et fyllstangsmateriale basert på den endelige applikasjonen. For deler som ikke vil gjennomgå betydelig termisk sykling, gjør aluminiumbronse et utmerket fyllmateriale. For stykker som krever ettersveisbearbeiding, eller vil oppleve utvidet termisk sykling, for eksempel motorer, bruk en nikkelfyllestang. Bruk en lav strøm for å sveise, for å hindre at restspenninger oppstår. Opprett flere korte sveisinger i stedet for en kontinuerlig sveis for å forhindre overflødig oppvarming av buen. Slår sveisen med en ballpannehammer mens sveisen fortsatt er rød, kan bidra til å lette spenningen i sveisen forårsaket av materialkrymping.

Kjøling

Det er kritisk at støpejernsdelene får avkjøles sakte etter sveisingen er fullført. Hvis støpejernet kjøler for fort, blir det herdet. Herdet stål blir enda mer sprø og vanskelig å jobbe med, så det er viktig at delen avkjøles sakte i løpet av 12 til 24 timer. Dette kan kreve at delen holdes ved temperatur i en ovn og har temperaturen steget ned over tid, eller hold den varme delen i et isolerende materiale, for eksempel sand, til det kommer til omgivelsestemperatur. Sveisestøpejern ved hjelp av en tungsten inertgass (TIG) sveiser er mulig, men vil utfordre selv den mest erfarne sveiseren. Støpejern inneholder mye karbon; hvor som helst fra 3 prosent til så mye som 8 prosent. Dette karboninnholdet gjør støpejernet veldig sprøtt og ekstremt vanskelig å sveise. Sveisestøpejern krever en presis prosess og nøye temperaturovervåkning for å sikre en kvalitetssveis og forhindre sprekker i selve støpejernet.