Hva er et lysspektrum?

 

Elektromagnetisk spektrum

Det vi kaller synlig lys er en liten del av hele det elektromagnetiske spektret. Radio, mikrobølgeovn og infrarød har lengre bølgelengder og lavere frekvenser enn lys. Ultraviolett, røntgenstråler og gammastråler har høyere frekvenser og kortere bølgelengder.

Bølgelengde

Øynene dine er følsomme overfor et begrenset utvalg av lysbølgelengder, fra ca. 400 nanometer (nm), fargen fiolett, til 700 nm , rød. Alle synlige farger ligger mellom disse grensene.

Kontinuerlig spektrum

Noen gjenstander, som en glødelampe, lyser hvit. Hvis du passerer lyset gjennom et diffraksgitter eller prisme, vil du se en komplett regnbue av farger.

Utslippslinjer

Når det er spennende av elektrisk strøm, lyser gasser med smale fargebånd. De kan sees ved å diffradere lyset. Hvert kjemisk element har et unikt mønster av bånd.

Absorptionslinjer

Hvis du plasserer en klar gassbeholder mellom en lyskilde og diffraksjonsgitter, vil du se svarte bånd i spekteret. Atomer i gassen absorberer energi ved disse bølgelengder. Regnbuefargene til lysspektret er like nyttige som de er vakre å se på. Hvert kjemisk element har et unikt mønster av farger. Forskere bruker denne informasjonen til å identifisere stoffer, enten her på jorden eller fra stjernene.