Hvordan bruke et Tasco teleskop

 

Observasjon med et teleskop

1. Plasser teleskopet på et nivå, åpent område, uhindret av trær, bygninger og lyse gatebelysning og rydde av jordklump som kan reise du under observasjonssesjonen din. Utvid bena helt og sørg for at teleskopet er stabilt og at teleskoprøret beveger seg fritt med bare en liten motstand.

2.

Velg et okular med det største nummeret merket på siden (du vil sannsynligvis ha en 9 mm og en 25 mm), da dette gir deg det bredeste synsfeltet og vil gjøre det enklere å finne målet ditt. Plasser okularet i trekkrøret og lås det på plass med fingerskruen på trekkrøret.

3.

Velg et mål (begynn med månen) og forsiktig flytt teleskoprøret for å justere det med målet ved å se ned teleskopets lengde. Når du får teleskopet omtrent rettet, bruk det lille finneromfanget på siden av teleskopet for å gjøre noen fine tilpasninger til justeringen.

4.

Lås teleskopet på plass av fingerstramme låsene som er funnet på fjellet slik at teleskopet ikke beveger seg. Gjør endelige justeringer for å sentrere målet i okularet ved hjelp av hånden eller sporingsknappene. Fordi månen er relativt nær jorda, kan bare en del av det være synlig i okularet.

5.

Roter fokusknappen til du har et klart bilde. Når du har fokusert, fjern hendene dine fra teleskopet og la wobble å stoppe slik at du har en stabil visning.

6.

Følg bevegelsen av målet over synsfeltet ditt som jorden roterer ved hjelp av sporingsknappene eller forsiktig å lede teleskopet med hendene.

7.

Gjør fokusjusteringer regelmessig for å holde målvisningen skarp og klar. Du må kanskje plassere setet ditt, avhengig av hvordan teleskopet er pekket.

Tips og advarsler

  • Bruk et teleskop for å observere fjerne små objekter tar tid og tålmodighet. Det kan være frustrerende hvis du prøver for mye for tidlig, så giv deg tid til å bli vant til teleskopet, nattehimmelen og mørket.
  • - Husk at atmosfæriske forhold og kvaliteten på din teleskop og okular bestemmer hvor klar og skarp en visning du kan oppnå. Krystallklarhet kan ikke alltid være mulig.
  • - Ikke observere solen gjennom et teleskop. Hvis du gjør det, kan det skade din visjon.
  • Ikke bruk verktøy for å låse teleskopet på plass; bruk kun fingertrykk.
  • Bruk en lommelykt med et rødt filter for å se og trygt bevege seg rundt i mørket. (Hvit lys vil ødelegge din nattesyn.)
  • Et teleskop danner et forstørret bilde av fjerne gjenstander som planeter og stjerner ved hjelp av linser eller speil, og i noen tilfeller begge. Det vil tillate deg å se ting i større detalj eller se ting som er for svake for det blotte øye å oppdage. Månen, planeter og stjerner vil gi en levetid på å se glede for noen som vet hvordan de skal bruke et teleskop.