Definer spesifikk tyngdekraft

 

Vanntemperatur

Vanligvis 4 grader Celsius er den angitte temperaturen for vanntetthet, fordi dette er temperaturen der vannet er tettest.

Vs. Spesiell vekt

Merk at denne definisjonen er forskjellig fra den spesifikke vekten, som er en enhet som faktisk har å gjøre med tyngdekraften. Det er tettheten av et stoff ganger gravitasjonsakselerasjon, det vil si vekt per volum.

Vs. Relativ tetthet

Den spesifikke tyngdekraften må heller ikke forveksles med relativ tetthet, noe som er en mer generalisert term enn spesifikk tyngdekraft, ikke begrenset til bruk av vann som basis for forholdet.

Måling

Et pyknometer er et fartøy som brukes til å måle væskens spesifikke tyngdekraft. På grunn av en kapillær øverst på pyknometeret, kan ingen meniskus introdusere unøyaktighet.

Nøyaktighet og temperaturvariasjon

Beregning av spesifikk tyngdekraft til tre signifikante tall kan endres med en forskjell på bare 15 grader i vannet temperatur. For eksempel er vann i en atmosfære (lufttrykket på sjønivå) og 4 grader Celsius 0,999973 gram per kubikkcentimeter, mens det ved 20 grader Celsius er 0,998203 gram per kubikkcentimeter, ifølge håndboken for kjemi og fysikk. Spesifikke tyngdekraften er et enhetlig mål for tetthet, definert som forholdet mellom tetthet av et stoff og tettheten av vann ved noe spesifikt trykk og tetthet. I tabeller er temperatur og trykk for begge stoffene vanligvis gitt, siden de ofte ikke er de samme.