Neurosporas livssyklus

 

Conidium

Den hvite pulverformige substansen, conidium, som vanligvis settes på brød, frukt eller annen mat i huset, er den andre fasen i livssyklusen. Uten matkilde vil organismen ikke overleve. Etter at sporet har funnet en matkilde, og avhengig av miljøforholdene, finner mitose sted.

Mitose

Mitose, som er splittelsen av celler, er den tredje fasen i livssyklusen. Mitose gjør det pulverformede stoffet inn i den fuzzy-utseende grønne eller oransje molden vi er vant til å se. Denne prosessen innebærer å ta hver enkelt kromosomholdende celle som foreldrecellen inneholder og produsere nye celler som inneholder halvparten av det antall kromosomer. Disse kromosomene som har splittet, vil være enten spermatozoa for mann eller eva til kvinne. Kjønnspesifikke celleformasjonen kalles haploid gameter. Organismen forblir i haploidstadiet til befruktning skjer.

Reproduksjonsfase

Den fjerde fasen av Neurosporas livssyklus medfører seksuelt aspekt ved reproduksjon. Mann- og kvinnesvampene begynner å spre seg mot hverandre. Når de har møtt, skjer fusjonen og de blir en. Etter fusjon utvikler et organ som kan sammenlignes med en kvinnes livmor. Dette organet kalles protoperithecia. Når befruktning har funnet sted, begynner nye sporer å utvikle seg i et beskyttende område inne i protoperithecia. Dette beskyttende området kalles perithecia sac og kan sammenlignes med fostervesen hos mennesker. De unge sporer vil forbli i denne sekken til de når modenhet.

Perithecia

Den femte fasen av livssyklusen oppstår etter at sporene har nådd modenhet. perithecia vegger, som veggene i fostervesken som holder en menneskelig baby, blir tynne. De voksende sporer skyver på tynnveggene i perithecia, noe som forårsaker stress. Enhver forstyrrelse kan føre til at perithecia-saken brister, som vil sende den nye modne sporer på en reise for å finne sin egen matkilde. På dette tidspunktet vil syklusen starte igjen.

Bakerier og Neurospora

For hver enkelt organisme, Neurosporas livssyklus, fra den tiden den lander på matkilde til den tid nye sporer slippes, varer vanligvis bare et par uker. Men på grunn av deres raske evne til å reprodusere, kan denne organismen forårsake en rekke problemer, spesielt i en matinnstilling som et bakeri. I et bakeri er gjær og sukker en lett tilgjengelig matkilde. Disse matkildene, og varmen fra ovner, gir et perfekt miljø som gjør at molden kan gjengi seg enda raskere. Neurosporo er en mold som ofte finnes på brød og frukt. De organismer som utvikler seg til Neurosporo mold forekommer naturlig i miljøet. Sporer kan ri på sko eller klær og kan transporteres fra utendørs til innendørs. En gang inne er de utsatt for matkilde. En gang på matkilden utvikler organismen seg i grønn- eller oransjefarget mugg sett på brød, frukt og andre matvarer. Svampen vokser, multipliserer og befruktning finner sted. Når moden er nådd, slippes nye sporer ut i luften.