Hvordan velge et synspunkt for en roman

 

1.

Bestem hva som vil være perspektivet av fortellingen. For eksempel kan perspektivet komme fra nær fortelling, hvor ett tegn observerer verden, eller det kan komme fra fjern fortelling, der en allvitende forteller observerer alt som skjer.

2.

Velg hvem som skal fortelle romanen. Dette kan gjøres ved å undersøke historiens plot, hendelsene som vil skje i romanen, og hvem vil bli påvirket av disse hendelsene. Noen ganger kan en forteller observere hendelser som skjer med andre tegn, men gi et perspektiv eller en bevissthet om dem som Ville ikke være tilgjengelig for de involverte personene. En fortelling om flere tegn kan fungere for historier som undersøker episke hendelser, for eksempel en fiktiv konto av London under blitz eller en stor by under en stor opprør.

Undersøk hvorfor denne karakteren (e) har fortjent rett til å fortelle historien. For eksempel, hvis fortelleren er et barn som observerer voksenadferd, undersøke hvorfor dette barns perspektiv vil fungere best for romanen og hvordan den vil gjenspeile romanens plot, tema eller mening. Hvis historien gjenspeiler flere fortellinger, kan du undersøke om hvert tegn vil bidra til stemmer, perspektiver eller erfaringer som er unike og organiske for fortellingen av historien.

4.

Skriv en skisse av hovedpersonen eller tegnene. Lag en bakgrunn for hvert tegn. Bestem deres personligheter og hva de ønsker mest i verden. Beskriv tegnene så vel som stemmer de snakker i. Dette vil gi noen indikasjon på hvem som vil ha det beste fortellende perspektivet for plottet. For eksempel kan romanen om det lille barnet som observerer voksenadferd, virke bedre fra voksenperspektivet.

5.

Gratis skriv. Før du begynner romanen, skriv et avsnitt eller to i første person, tredje person begrenset, tredje person allvitende eller noe annet synspunkt. Dette vil avgjøre om en tegnets stemme er sterk nok til første persons fortelling eller om et enkelt tegn kan gi flere erfaringer som vil dekke det episke omfanget av romanens plot. Det vil også gi noen indikasjon på om de fortellende perspektiver valgt for romanen vil fungere eller ikke.

En av de viktigste delene av å planlegge en roman er å velge synspunkt der den vil bli skrevet. Synspunkt beskriver hvem som skal fortelle historien og fra hvilket perspektiv. P.O.V. lar leseren se ting fra fortellerens perspektiv. Før du skriver, er det viktig å vite først hvis P.O.V. romanen skal skrives inn og hvorfor.