Slik rengjør du en oljebasert maling fra '30-årene'

 

1.

Lag en stabil, horisontal overflate for maleriet å hvile på mens du arbeider. Klipp et stykke papp for å passe til målene på baksiden av maleriet. Plasser fliser eller blokker under pappen for å nå målingenes høyde. Rust forsiktig maleriet på den forhøyede overflaten.

2.

Undersøk overflaten for å vurdere kilden til misfarging. Bruk et forstørrelsesglass for bedre utsikt. Små prikker på maleriet kan tyde på insektuttak, som kan skrapes forsiktig ut med en skalpell eller fjernes med et løsningsmiddel. Røyk, sot og støv kan gi generell skitten utseende, mens alderen lakk har en tendens til å bli gul over tid.

3.

Vurder overflaten av maleriet. Hvis det ikke er sprekker eller tømmer maling, prøv en lett rengjøring med en oppløsning av vann og mild såpe. Dyp en svamp i løsningen og test et lite, mindre åpenbart område av maleriet. Hvis denne metoden fjerner smuss, men ikke forstyrrer malingen, må du forsiktig rengjøre små områder om gangen, med så lite vann som mulig. Sørg for at all såpe er fjernet.

4.

Fjern lakk fra et maleri hvis det er skittent eller gult. Bland en tradisjonell løsning på ca 50 prosent alkohol og 50 prosent terpentin. Alternativt kan du bruke en nyutviklet løsning for å oppløse naturlig harpikslakk, som består av 60 ml xylen, 12 ml Triton X-100 og 30 ml av en løsning av 1\% trietanolamin blandet med vann.

5. Test en 50/50 løsning av alkohol og terpentin ute på et hjørneområde ved å bruke en liten mengde løsemiddel på en bomullspinne. Hvis malingen fjernes sammen med lakk, reduser du mengden alkohol eller avbryter rengjøringsprosessen. Øk mengden alkohol for å fjerne lakk, om nødvendig. Arbeid i små seksjoner mens du bruker noe løsningsmiddel, skiftende svaber. Kontroller svabben ofte for å sikre at maling ikke fjernes.

Tips og advarsler

  • Etter rengjøring og fjerning av gammel lakk, mastikk lakk for å beskytte overflaten til neste gjenoppretting.
  • Kjøp billige, gamle oljemalerier på eiendomssalg eller loppemarkeder for å trene rengjørings- og restaureringsmetoder.
  • Komme opp med det beste løsningsmidlet
  • Beskytt deg selv mens du bruker løsningsmidler ved å arbeide i et godt ventilert område, og bruk hansker og åndedrettsvern.
  • Kun eksperter bør forsøke å gjenopprette skjøre eller verdifulle malerier.
  • Rengjøring av et gammelt oljemaleri er en prosess som krever erfaring, omsorg og riktig kjemikalier. Det finnes en rekke metoder som konservatorer bruker, avhengig av tilstanden til overflaten av maleriet, typen lakk og kilder til misfarging. Alle metoder forsøker å fjerne smuss og alderen lakk uten å fjerne noen av malingslagene. Moderne oljemalerne drar nytte av en etablert tradisjon for stabile oljemalerier. Mens tidlige oljemalerier, som de som er på 1930-tallet, har større sjanse til å være kjemisk skjøre, vil nyere oljemalerier, hvis de er malt korrekt, ha en sannsynlig bedre form. Det er likevel best å gjennomføre alle bevaringsprosjekter nøye.