Typer gass sveising

 

Oksy-acetylen sveising

Oksy-acetylen sveising bruker en blanding av acetylengass og oksygen gass for å mate sveiselampen. Oksy-acetylensveising er den mest brukte gassveisingsteknikken. Denne gassblandingen gir også den høyeste flammetemperaturen av tilgjengelige drivstoffgasser, men acetylen er generelt den dyreste av alle brenselgasser. Acetylen er en ustabil gass og krever spesifikke håndterings- og oppbevaringsprosedyrer.

Oksy-bensin sveising

Trykk bensin brukes som sveisebrensel hvor fabrikasjonskostnader er et problem, særlig på steder der acetylenbeholdere ikke er tilgjengelige. Bensinpistoler kan være mer effektive enn acetylen for fakkelskjære tykke stålplater. Bensinen kan håndpumpes fra en trykksylinder, en vanlig praksis av smykkerprodusenter i fattige områder.

MAPP gassveising

Metylacetylen-propadien-petroleum (MAPP) er en gassblanding som er mye mer inert enn andre gassblandinger, noe som gjør det tryggere for hobbyister og rekreasjons sveisere å bruke og handle. MAPP kan også brukes ved svært høye trykk, slik at den kan brukes i høyvolum kuttoperasjoner.

Butan / propan sveising

Butan og propan er like gasser som kan brukes alene som drivstoffgasser eller blandes sammen . Butan og propan har lavere flammetemperatur enn acetylen, men er billigere og lettere å transportere. Propan fakler brukes hyppigere for lodding, bøying og oppvarming. Propan krever en annen type brennstofftip som skal brukes enn en sprøytespiss fordi det er en tyngre gass.

Hydrogen Sveising

Hydrogen kan brukes ved høyere trykk enn andre brenselgasser, noe som gjør den spesielt nyttig for undervanns sveising prosesser. Enkelte hydrogensveisutstyr virker av elektrolyse ved å splitte vann inn i hydrogen og oksygen som skal brukes i sveiseprosessen. Denne typen elektrolyse brukes ofte til små lommelykter, som de som brukes i smykkerprosesser. Gassveising innebærer bruken av en gassmatet flamme fakkel for å varme metallbearbeidet og fyllmaterialet for å lage en sveise. Gassen er vanligvis en blanding av en drivstoffgass og oksygen for å skape en ren, varm flamme. Mange forskjellige gasser kan brukes som drivstoff til gassveising, og elektrisitet er ikke nødvendig for å drive sveisesystemet, noe som resulterer i en fleksibel og bærbar fabrikasjonsmetode. Alle gassveisingsteknikker krever riktig sikkerhetsutstyr for sveising og lagring av sveisegassene.