Hvordan virker ozonering å drepe mold?

 

Ozon

En rekke forskjellige ozonatorprodusenter har markedsført bruken av ozon for å ødelegge mugginfestasjoner. Det er argument om hvor effektiv ozon er i dette, men det er ingen tvil om at ozon gass er i stand til å ødelegge mange luftbårne patogener og støtende lukt i hus. Ozonatorer brukes til og med å rense vann ved vannbehandlingsanlegg og rense noen svømmebassenger.

Prinsippet bak ozongass er svært lik oksidasjonsprosessen som normalt oksygen utfører når det kommer i kontakt med stoffer. Syrenatene samhandler med stoffene, endre deres kjemiske sammensetning ved å bytte ut andre atomer. Slik blir metallrør og kobber grønn når den blir utsatt for luft. Disse unike egenskapene til oksygen blir sterkt forbedret når gassen er ionisert, eller forandret med UV-lys for å inneholde tre oksygenatomer per gruppering i stedet for to. Dette gjør de ioniserte oksygenpartiklene enda mer ivrige etter å handle atomer med andre stoffer. Hvis de andre stoffene er patogener eller luktfremkallende partikler, blir de ødelagt i prosessen. Forskere foretrekker denne metoden fordi det eneste biproduktet fra den tvungne oksidasjonsprosessen er mer oksygen, ikke i det hele tatt skadelig for mennesker.

Ozonproblemer

Spørsmålet er om denne prosessen kan brukes til å rydde opp muggproblemer. Forskere er generelt uenige med teorien som det kan. Mens produsenter markedsfører høydose ozonatorer med løftet om at de vil drepe all mold i et rom, er det flere problemer med dette. For en, kan ozon egentlig bare avhenge av å drepe partikler i luften --- så muggsporer kan ryddes ut av gassen, men formen selv er mye vanskeligere. Ozon kan heller ikke forventes å fylle hver del av et rom, spesielt grythjørner hvor mugg tenderer å lure.

Muggproblemer

Hvis ozonet kommer i kontakt med muggene selv, er det ingen garanti for det vil drepe det. Den amerikanske konferansen av statlige industrielle hygienister har blitt enige om at mens ozon kan drepe noen av overflatestøpeformen, har den ikke muligheten til å få støpeformen lenger ned i vegger og tepper, som kan beskyttes av laget av døende mold vekster. Også, fuktighet og temperatur kan påvirke ozon negativt, og negerer sin evne til å nå molden i utgangspunktet. Av disse grunner foreslår mange at man bruker mer tradisjonelle prosesser for å fjerne tungt støvinfeksjoner.