Informasjon om fluorescerende bergarter

 

Identifikasjon

Fluorescerende bergarter gir per definisjon et fargerikt lys når deres elektroner er opptatt av å møte langveis eller kortbølgende ultrafiolett stråling.

Aktivatorer

De fleste fluorescerende bergarter lyser under UV-lys på grunn av urenheter som kalles aktivatorer . Disse forurensningene kan ikke være i hver berg av en bestemt type, og en type stein kan ha forskjellige aktivatorer i forskjellige prøver, noe som fører til forskjellige farger av fluorescerende lys.

Pure Fluorescent Rocks

Visse 'selvaktiverte' bergarter er fluorescerende i ren tilstand uten behov for aktivatorer. Disse inkluderer sheelitt og powellitt, blant noen urinmalmer.

Ser fluorescens

Den enkleste måten å se fluorescens i en stein er å slå av alle lysene og skinne et svart lys på dem. Svarte lys er kortbølgende UV-lys og vil avsløre fluorescens pent.

Farger

Fluorescerende bergarter kan komme i mange fluorescerende farger, fra blå til oransje og alt i mellom. Mange bergarter som kalsitt kan avgi forskjellige farger fra prøven til prøven avhengig av aktivatoren som er funnet i den. Stener og mineraler finnes i en rekke former. En av de mer interessante og visuelt imponerende varianter er fluorescerende bergarter. Disse bergarter lyser forskjellige farger under et svart lys. De samles av hobbyister og har til og med sitt eget vitenskapelige samfunn dedikert til dem.