Kan trykkbehandlet tre brukes til ved?

 

Beskrivelse

Før 2004 begynte produksjonen av trykkbehandlet trevirke ved å påføre kromert kobberarsenat (CCA) på overflaten og deretter herdes under trykk, og tvinge kjemikalieabsorpsjonen inn i treet.

Detaljer

Miljøvernbyrået har forbudt bruk av CCA for trykkbehandlet trevirke til boligformål. Siden 2004 bruker produsentene trykkbehandlede trealternativer til CCA, for det meste kjemiske forbindelser som inneholder større mengder kobber.

Bruk

Kjemisk behandling av treet gjør det motstandsdyktig mot vann, rot og insekter. Utendørsprosjekter med vær og eksponering, som dekk og gjerder, bruker ofte trykkbehandlet tre.

Identifikasjon

Hvis friskt og ubehandlet trykkbehandlet tre har en grønn fargetone på den. Før 2004 besto byggingen av utendørs prosjekter, hvis de ikke var laget av sedertre, redwood eller et annet naturlig vanntett tre, av CCA-basert trykkbehandlet tre.

Advarsel

Ved brann med CCA-behandlet tre, arsenet brenner ikke av. Dette medfører tvilsom sikkerhet for røyken samt giftig aske. Siden det kan være vanskelig å fortelle om treet er CCA-behandlet eller ikke, er den sikreste måten å aldri brenne trykkbehandlet tre. Koldere vær betyr ofte tid for branner. Det er lett å ta tak i det som du kan ligge rundt og kaste det inn i brannen, men det kan ikke alltid være sikkert å brenne. Dette gjelder spesielt for trykkbehandlet tre.