Epizootisk Ulcerativ Syndrom

 

Geografi

Det er forekommet tilfeller av epizootisk ulcerøs syndrom i Bangladesh, Kambodsja, Lao, Indonesia, India, Malaysia, Nepal, New South Wales, Filippinene, Queensland, Thailand og Vest-Australia. Fisk som er berørt av rødpunktssykdom, ligger i ferskvannsområder, som dammer, innsjøer og bekker. Selv om det ikke er så vanlig, har utbrudd av syndromet oppstått i kroker i brakt vann.

Berørte arter

Kinesisk karpe og tilapia synes å være motstandsdyktige mot EUS, men mange andre arter ferskvannsfisk synes å være svært utsatt for sykdommen. Archer fisk, barramundi, gourami, chanda abborre, spangled abborre, gaffel-tailed steinbit, mangrove jack, mullet, rød scat, Saratoga, regnbuefisk, snakeheads og striped gunter fisk er noen av artene av fisk kjent for å være utsatt for rødt punktsykdom.

Årsak

En patogen sopp forårsaker rødfelsykdom. Den patogene svampen er Aphanomyces invadans. En fisk blir smittet når soppene festes til en skala. En gang festet til skalaene begynner soppsporene å formere seg. De multipliserende sporer spredes til omkringliggende skalaer og begynner å jobbe seg gjennom fiskeskalaene. Sporene fortsetter å formere seg og bryte gjennom huden og inn i muskelen til den syke fisken.

Identifikasjon

En sykt fisk vil ha et merkbart rødt sted på skalaene. Rødpunktssykdom sprer seg og produserer en merkbar rød lapp på fiskens kropp. Plassen kan også se ut som et mørkt brennmerke. Etter hvert som EUS utvikler seg, blir det røde stedet såret. Tap av skalaer, rå hud og muskelvev blir synlig synlig. I avanserte tilfeller kan det sårede området strekke seg ut i bukhulen.

Forebygging / løsning

For å forhindre et utbredt utbrudd av rødpunktssykdom, flytt ikke sykt fisk til en annen vannmasse. En løsning av antiseptisk jodfor effektivt behandler fanget fisk. Fjern sykt fisk fra vannet. Økning av saltholdigheten i vannet kan bidra til å undertrykke mindre utbrudd av EUS.

Betraktninger

Sykdommen som fortsatt er i ungdomsfasen har høy risiko for å dø av. Voksenfisk som er smittet med EUS har bedre sjanse til å overleve. Mennesker bør ikke spise fisk som lider av rødfeltsykdom. Selv om det er liten risiko for at sykdommen smitter mennesker, bærer fisk med en avansert sak bakterier i hudskader som kan gjøre mennesker syk. Epizootisk ulcerøs syndrom (EUS), også kjent som rødpunktssykdom, har påvirket mer enn 100 forskjellige arter av fisk. Det påvirker primært ferskvannsfisk, men kan også slå brakvannfisk. EUS varierer fra mild til alvorlig og har en ødeleggende effekt på yngre fiskepopulasjoner. Hvis et utbrudd ikke er inneholdt, kan det få en ødeleggende innvirkning på fiskeindustrien.