Informasjon om vann og elektrisitet

 

Definisjoner

Vann er et molekyl som består av to atomer av hydrogen og ett oksygenatom. Det er en viktig substans som forekommer naturlig i tre former: væske, damp og fast stoff. Våre hjem er forsynt med vann, ettersom vann er viktig for innsiden og utsiden av kroppene våre.

Elektrisitet er strømmen av elektroner fra ett atom til det andre og er en sekundær energikilde. Elektrisitet er produsert fra primære energikilder (som kull, sol, vann) og er den mest brukte energikilden. Våre hjem er forsynt med elektrisitet, da energi er viktig for å få ting til å fungere (som hjemmebelysning og elektronikk).

Farer

Et atom har like mange elektroner (negativ partikkel) og protoner (positiv partikkel). For å produsere elektrisitet, strømmer elektronene gjennom atomer, noe som resulterer i atomer med positiv ladning og negative elektroner som tiltrekker seg hverandre. Ting som holder sine elektroner tett kalles isolatorer (som gummi, plast eller glass). Materialer som har løst holdt elektroner kalles ledere. Hvis de kommer til en leder, vil elektronene strømme mot atomer med positiv ladning. Vann og elektrisitet blandes ikke, men vann er en god leder for elektrisitet. Da våre kropper er laget av vann i høy prosent, er vi også gode strømledere, og en høy spenning kan skade vår helse eller forårsake døden.

Forebygging / løsning

For å være trygg fra elektrisk sjokk, er det viktig å ikke komme i kontakt med elektrisitet. Vi kan berøre et objekt som er koblet til elektrisk energi, da objektet er spesialdesignet for å holde elektrisitetsisolert, men når vann legges til, vil strømmen bli utført raskt til kroppene våre. For å unngå støt må du aldri håndtere elektriske gjenstander når du er våt, og ikke la varene du håndterer, bli våte mens de er koblet til elektrisk energi. Ikke prøv å håndtere tilkoblede elektriske elementer i nærheten av vannkilder.

Strøm til vann

Når de ikke kommer i direkte kontakt, kan vann og elektrisitet ha nytte av hverandre. For eksempel strømforbruk vannpumper som pumper vann inn i våre hjem, fontener, over felt (gjennom vanningsanlegg) og i biler (i kjølesystemet).

Vann til elektrisitet

Vann er en primær energikilde og brukes til å produsere elektrisk energi. Strømmen som leverer våre hjem kommer fra generatorer som konverterer mekanisk energi til elektrisk energi. Vannfallet eller strømmen setter i gang en magnet eller ledning inne i en generator, noe som forårsaker strømmen av elektroner som er tiltrukket av magneten. Når en by ligger langs en elv, er det høyst mulig at strømmen produseres ved bruk av vann. Jorden har gitt oss mange ressurser som gjør at vi kan overleve. Vi benytter seg av fornybare (som sol og luft) og ikke-gjenvinnbare (som mineraler) ressurser. Vann er en av de viktigste ressursene vi bruker og kan betraktes som fornybar når bruken styres. Folk bruker også naturressurser til å skape sekundære ressurser som forenkler sine liv (for eksempel elektrisitet, for eksempel).