Typer transistorer

 

Halvledere

Det finnes dusinvis av forskjellige typer transistorer. For å forklare eventuelle forskjeller mellom dem, må halvledere først forklares. Halvledere er isolerende gitter som vanligvis er laget av silisium, med ledende atomer som er sprinklet inn, 'doping' eller lading av isolatoren. Halvledere av n-type har et overskudd av elektroner ('n' står for negativ), mens p-type (p = positive) halvledere har en mangel på elektroner. Mengden 'overskudd' og 'mangel' beskriver hvor langt atomet er fra å ha et fullt ytre elektronskall, noe som er en svært stabil konfigurasjon.

Koblingstransistoren

En bipolar transistor, eller bipolar kryssetransistor, kombinerer tre halvledere: en tynn 'base' mellom en 'samler' og en 'emitter', hver med sin egen terminal. Bestillingen av halvledertypen kan være n-p-n eller p-n-p. I begge tilfeller er det to p-n kryss. Den bipolare transistoren er en nåværende forstørrelsesenhet, som ofte finnes i telekommunikasjonsutstyr. En Darlington-transistor kombinerer to bipolare transistorer i en enhet, og gir høy strømforbruk med mindre plass enn om to egentlige bipolare transistorer ble kombinert.

Felt-effekt-transistoren

Felt-effekt-transistoren (FET) , bruker et elektrisk felt for å bestemme konduktiviteten til en kanal. Det er over et halvt dusin typer FET. Tre eller fire terminaler brukes, med en eller to 'gate' -kontakter koblet til ledningskanalen, og de andre to er koblet til det som kalles 'drenering' og 'kilde', analogene til oppsamleren og emitteren som finnes i krysset transistor. En spenning påføres portene for å hindre inngangsstrømmen fra å krysse ledningskanalen. En demonstrasjon kan bli funnet på Concord.org.

Metall-oksid halvlederfelt-effekt-transistoren

MOSFET-transistorer er FETer som er laget av metalloksid, egner seg til tung bruk, som for eksempel i radiosendere, TV-skjermer og stereoforsterkere.

Silikonstyrt likriktare

Silikonstyrte likerettere (SCR) inneholder fire lag av vekslende halvleder: npnp. De brukes til å omforme vekselstrøm (AC) til likestrøm (DC), slik at strømmen går gjennom når vekselstrømmen går i en retning. Dette er motsatt funksjon av en transformator, som blokkerer DC-støy. Transistorer er elektroniske enheter som brukes i alle typer apparater og maskiner, som opererer i alle former for virksomhet. De kombinerer minst to halvledere for å dra nytte av overflateffekter mellom grensesnittet. De har vanligvis tre terminaler. Strømmen av ett par styrer strømmen til det andre paret av terminaler. (Det tre-terminale oppsettet virker som dette fordi en terminal er felles for inngang og utgang.)