Effekten av klima på Rock Layer Weathering

 

Ekspansjon og sammentrekning

Utvidelse og sammentrekning er en form for mekanisk forvitring. Termisk oppvarming og avkjøling av bergarter gjør at de kan ekspandere og kontrakt over tid. Utvidelsen og sammentrekningen kan føre til at steinene knuses. Klipper som er folierte, kan bryte sammen planer av foliering, sloughing av det eksponerte steinflaten. Stener er utsatt for denne typen forvitring i klima der det er stor svingning i daglig temperatur. Stråleutviklinger i ørkenen vil ha en tendens til å bli værende med utvidelse og sammentrekning.

Frost Action

Frostvirkning er en type mekanisk forvitring som oppstår i kjølige, fuktige klima. Nedbør faller på overflaten, infiltrerer i jorden og brudd i fjellet. Når vannet kjøler og fryser, utvides det opp til 9 prosent. Ekspansjonen i bruddene tvinger dem lenger fra hverandre og bryter opp fjellet. Frostvirkning forekommer oftest i våte klima som har store temperaturvariasjoner over frysepunktet.

Hydrolyse og oppløsning

Hydrolyse og oppløsning er former for kjemisk forvitring. Under hydrolyse reagerer vann og mineraler med hverandre og skaper nye mineraler eller oppløst materiale. Et eksempel på hydrolyse er når vann reagerer med feldspar mineraler, danner kaolinitt, et leiremineral. Denne prosessen skjer raskest i klima som har regntider eller tung nedbør gjennom hele året. Oppløsning er nedbrytingen av bergarter som mineraler oppløses i surt regn. Oppløsning vil bryte ned kalkstein raskt, forårsaker sinkholes eller karst topografi. Oppløsningen er raskest i klimaer som har mye syreutfelling.

Mekaniske værforhold

Sterk mekanisk forvitring finner sted når årstemperaturen er 14 grader og det er ca. 59 tommer nedbør årlig. Moderat mekanisk forvitring foregår ved temperaturer mellom 14 og 32 grader og om lag 39 inches av nedbør årlig. Svak mekanisk forvitring finner sted der temperaturen er over 32 år med 20 tommer av nedbør. En kombinasjon av kjemisk og mekanisk forvitring finner sted når temperaturen er mellom 32 og 50 og det er mellom 20 og 39 tommer årlig nedbør.

Kjemiske værforhold

Sterk kjemisk forvitring finner sted når temperaturen er mellom 50 og 68 grader og årlig nedbør er mellom 59 og 78 tommer. Moderat kjemisk forvitring finner sted når temperaturen er mellom 50 og 68 grader og årlig nedbør er 19 til 59 tommer. Svært lite værforhold finner sted under 19 tommer årlig nedbør. Klima, det langsiktige væretmønsteret over et geografisk område, påvirker bergarter og jord som er utsatt for elementene. Mengden nedbør, daglig temperatur og svingning i temperaturer over et år påvirker graden av forvitring av bergarter. Forvitring er nedbrytingen av overflatemineraler av bergarter slik at de kan transporteres ved erosjon. Klima påvirker både kjemiske og mekaniske værforhold. Kjemisk forvitring er prosessen der mineraler endres av kjemiske stoffer. Mekanisk forvitring er den fysiske nedbrytningen av bergarter i mindre deler uten endring i kjemisk sammensetning.