Hva er naturlige kilder til ultrafiolett lys?

 

Identifikasjon

Fysikere definerer ultrafiolett lys som lys hvis bølger faller innenfor området 10 nanometer (nm) og 100 nm i bølgelengde. På spekteret tilsvarer dette området bølgelengder kortere enn synlig lys (hvis bølgelengder varierer mellom 100 og 1000 nm). Navnet 'ultrafiolett' betyr faktisk 'utover fiolett.'

Typer

Det er tre hovedtyper av ultrafiolett stråling fra solen. UVA-stråling har bølgelengder mellom 315 og 400 nm, UVB-stråling varierer fra 280 til 315 nm og UVC-stråling har korteste bølgelengder på mellom 100 og 280 nm.

Betraktninger

Jordens atmosfære blokkerer effektivt en stor del av alle de ultrafiolette lysene som kommer fra solen. De øvre atmosfæriske gassene ozon, vanndamp, karbondioksid og oksygen absorberer nesten hele UVC og ca 90 prosent av UVB-lyset før det når jordens overflate. Mest UVA-stråling kan imidlertid passere gjennom, med bare om lag 10 prosent av lyset ved de bølgelengder stoppet i den øvre atmosfæren.

Fordeler

Til tross for det dårlige rykte har ultrafiolett lys faktisk noen gunstige helseegenskaper. Ultrafiolett lys fra solen er nødvendig for produksjon av vitamin D, som opprettholder beinhelsen ved å fremme kalsiumproduksjon. I tillegg vurderer leger ultrafiolett lys som nyttig i behandlingen av slike sykdommer som rickets, gulsott, psoriasis og eksem. Kunstige kilder til ultrafiolett lys kan kompensere delvis for mangel på sollys (et vanlig problem i arktiske områder), men bare det naturlige ultrafiolette lyset til solen oppfyller alle helsekrav på lang sikt.

Advarsler

Overeksponering til ultrafiolett lys kan ha mange alvorlige og farlige helseimplikasjoner. Den mest kjente kortsiktige effekten av overeksponering mot ultrafiolett lys er solbrenthet. Langsiktig overeksponering til solens ultrafiolette lys har mye mer alvorlige helseeffekter. For tidlig aldring av huden resulterer fra degenerering av hudceller fremkalt av ultrafiolett stråling. Lignende degenerative effekter på øynene kan føre til grå stær over tid. Den farligste effekten av ultrafiolett stråling på kroppen er hudkreft, da skaden fra ultrafiolett lys kan føre til melanomer på huden. Selv om det er mange kunstige kilder til ultrafiolett lys, er det bare en viktig naturlig kilde: solen. Det ultrafiolette lyset fra solen står for det meste av den typen stråling vi opplever på jorden. Både nødvendig og farlig for menneskers helse, ultrafiolett lys fra sin naturlige kilde er et viktig problem for verdens befolkning.