Hvordan bestemmer Latitude egenskapene til en biom?

 

Definisjon

En biom er en region som er preget av spesifikke klimaforhold og dermed forskjellig flora og fauna. Det er fem hovedbiomer: arktisk, boreal, temperert, tropisk og ørken.

Arktisk

Arktisk (eller tundra) biom (60 grader N) har den korteste årstiden for alle biomer (vanligvis mindre enn 30 dager ). På grunn av den korte vekstsesongen, når plantelivet dør, akkumuleres det som store mengder karbon.

Boreal

Borealbiomet (mellom 45 og 57 grader N) har en vekstsesong mellom 30 og 120 dager og er lav plantediversitet. De uvanlige kalde vintrene favoriserer eviggrønne trær.

Temperate

Temperate biomer (mellom 35 og 48 grader N i Nord-Amerika, 45 og 60 grader N i Europa og Asia) kan være svært produktive i vekstsesongen, men i motsetning til tropiske biomer, er veksten vanligvis begrenset av varighet av kaldt vær. Store hardvedtrær dominerer klimaksamfunnet av mest tempererte biomer.

Tropisk

Den tropiske biomet (ligger rundt ekvator) er den største av alle skogkledde biomer. Lufttemperaturen svinger ikke så mye som i andre biomer på grunn av beliggenheten langs ekvator. Årlig nedbør kan variere mellom 1500 og 4.000 millimeter (59 og 157 tommer).

Ørken

Ørkenbiomet (mellom 25 og 40 grader N og S) er den hotteste og tørreste av alle biomer. Ørkenbiomer mottar vanligvis mindre enn 50 millimeter regn per år og domineres derfor av planter som trives i tørre, høye varmeforhold, som C4-gress og CAM-planter (som inkluderer mange saftige planter som kaktus). Latitude bestemmer klimaforhold. Forskjeller i klimatiske variabler, inkludert temperatur og nedbør, er underliggende faktorer som definerer forskjellige biomer.