Balsa Wood Fakta

 

Origins

Balsa wood kommer fra balsa treet. Balsa Tree vokser i skogene i Sentral-og Sør-Amerika, og er et raskt voksende tre som nå 60 til 90 meter på bare seks til ti år.

Funksjoner

Balsa wood er så lett fordi det har stor celler med svært tynne vegger. Disse cellene er fylt med vann mens treet er i live. Når treet høstes og ovns tørkes, fordampes vannet, og gir det meste åpent rom, noe som gjør at treet veier mindre.

Styrke

Balsa er ikke det letteste treet i verden. Imidlertid anses balsa tre som det sterkeste treet etter vekt. Det er typer tre som er lettere, men de har ikke styrken på balsa.

Betydning

Grønt balsa tre inneholder fem ganger mer vann enn det faste stoffet. Balsa bruker dette vannet for stivhet og styrke mens den er i live. Til sammenligning har typiske hardtre veldig lite vann og inneholder mest solide materialer.

Historie

Balsa wood ble først tilgjengelig i USA i slutten av 1920-tallet. Det har siden blitt standardmaterialet i modellflybygging på grunn av styrke, vekt og evne til å absorbere støt og vibrasjon. Balsa Wood er kjent for sin lette og bøyelige natur, og likevel er det også verdsatt for sin styrke og holdbarhet. På grunn av sin flytende natur ble balsa tre til og med brukt i redningsflåter under første verdenskrig.