Gondii livssyklus

 

Verter

Toxoplasma gondii kan potensielt infisere nesten alle varmblodige dyr. Den primære verten er imidlertid alltid medlem av kattfamilien fordi det bare er i disse dyrene at det kan reproducere seksuelt. Alle andre infiserte dyr kalles sekundære verter.

Infeksjon

Infeksjon kan forekomme på to måter. Den ene er når rå eller underkokt kjøtt som inneholder parasitten, blir spist. På dette punktet er parasitten i et stadium av livssyklusen kjent som sporozoitt. Den andre er ved å innta mat som er forurenset med avføring av den primære verten, et medlem av kattfamilien, som inneholder oocystene.

Seksuell reproduksjon

Sporozoittene krysser tarmveggen og migrerer til flere organer, skriver inn deres celler og begynner å dele aseksuelt. I utgangspunktet reproserer sporozoittene raskt, men hos raske individer fremkaller dette en immunrespons som bremser dem ned. Parasitten omgir seg i en tøff, beskyttende vegg og blir en bradyzoite. Dette skjemaet er veldig motstandsdyktig og de kan akkumuleres i store mengder inne i såkalte vevcyster. I tillegg er bradyzoitter smittsomme og kan infisere et dyr som forbruker infisert byttedyr. Bradyzoites forblir levende og i stand til å infisere i måneder eller til og med år.

Seksuell reproduksjon

Dette foregår utelukkende i feliner: innenlandske og ville katter. Når en katt bruker forurenset bytte, invaderer parasittene celler i tynntarmen. Det er her at seksuell reproduksjon foregår, og resultatet er et egg beskyttet av en cyste kalt oocyst. Oocystene forlater katten gjennom avføring og kan også infisere en ny vert hvis den inntar mat som er forurenset med dem.

Toxoplasmoser

Normalt er toksoplasmose ikke en alvorlig eller farlig i mennesker, men det er to bemerkelsesverdige unntak. Den første er hos personer som har deres immunforsvar kompromittert som AIDS-pasienter eller transplantatmottakere. De kan ikke kontrollere graden av aseksuell reproduksjon, og resultatet er ofte en livstruende infeksjon. Det andre unntaket er at parasitten kan føre til fødselsskader hvis en gravid kvinne er smittet, spesielt i første trimester. Toxoplasma gondii er en parasitt som kommer inn i cellene av varmblodige dyr (pattedyr og fugler) og forårsaker en sykdom kjent som toxoplasmose. Livssyklusen består av to deler kjent som aseksuell og seksuell i forhold til måten den reproduserer. Det antas at opptil 50 prosent av den amerikanske befolkningen har blitt smittet, hovedsakelig ved å konsumere underkokt forurenset kjøtt.