Hva er de geologiske egenskapene i Glacier National Park?

 

Terraner

Formasjoner fra fire terreng er til stede i parken. Wrangellia terrane, en magmatisk buekompleks (vulkansk øy), er den eldste. Wrangellia accreted på kontinentet kanten for 100 millioner år siden etter dannelse i tropene, tusenvis av miles sør. Chugah Terrane inkluderer skifer og sandstein sedimenter avsatt over en lignende tropisk magmatisk buen. Alexander Terrane er trolig et fragment av Sibirien. Den yngste terrane, Yakutat, kom mindre enn 10 millioner år siden. Yakutat skaper jordskjelv på sin kontinentale grense, enten fordi den er lettere enn den subduerte havbunnen, eller den bøyer annerledes når den blir subduert.

Lewis Overthrust

Forfedrene Rocky Mountains var for det meste sedimentære bergarter oppløftet og deformert begynnelsen for 170 millioner år siden. Etter hvert som Stillehavsplaten kolliderte med kontinentet, ble Lewis Overthrust, en kil med vanskeligere stein, gradvis presset så mye som 50 miles (80 kilometer) inn i landet over yngre, mykere stein. Da Lewis Overthrust eroderte, eksponerte det godt bevarte sedimenter så mye som 1,6 milliarder år gammel. Chief Mountain i Glacier Bay National Park er en isolert rest av overtrengssedimenter. Altyn, Appekunny og Grinnell. Parkens eldste Lewis Thrust sedimentære stein er den 2.000-fots tykke Altyn-dannelsen av kalkstein og sanddolomitter ( kalkstein med både kalsium og magnesiumkarbonater). Over det er den 3.000 fots tykke grønnske skiferen (dannet av gjørme og leire) og argillitt (dannet av leire) av Appekunny-formasjonen så godt bevart at slamsprekk og ripples kan ses på dem. Neste er 3.000 fot shaly argillitt av Grinnellformasjonen, farget rødt med jernoksid før mudden ble begravet og komprimert.

Siyeh og Empire

Over Grinnell, den 4.000 fot tykke Siyeh formasjonen av buff-farget kalkstein danner mange av klipper og topper i parken. Innen Siyeh-formasjonen, beholder et 60-fots tykt fossilt algerrester resterne av et gammelt rev. Uvåbnet utkanten av revet vises lyseblå. av Siyeh, over algerne l ayer, er 700 meter rødaktig sandstein og skifer. Nær bunnen av Siyeh er karbonat Empire-dannelsen, farget grønt med høyt kobberinnhold.

Snøslip og Shepard

Snøslip og Shepardformasjoner ligger på toppene i parkens høyeste fjell. Snøslipp ble opprinnelig deponert på mudflat og består av rød og grønn argillitt, lilla siltstein og gul kvartsitt herdet fra sand. Shepard er den yngste og høyeste av parkens formasjoner. Ikke noe annet liv enn alger levde under prekambrien da Shepard ble dannet, så krusninger og mudsprekk ble bevart umerket ved å grave eller svømme dyr. Shepard er for det meste kalkstein og siltstein. I 100 millioner år har Nord-Amerika presset vestover over Stillehavet. De fleste havbunnene ble tvunget under kontinentet, hvor det smeltet og utvidet, og hevet fjell over det. På Glacier Bay nasjonalpark i Alaska ble bergarter trukket inn i landet over kontinentet og akkrakterte terraner (akkumulerte deler) av kontinentale margener, øyer og havbunn fastkjørt mot kontinentet. De ble løftet opp i grenseområdet til de kanadiske Rockies og deretter uthulet.