Hvordan skrive skjelettligninger

 

1.

Bestem reaktantene for ligningen og skriv dem på venstre side, skilt med et plustegn. Legg til en pil etter reaktantene. For eksempel, hvis reaktantene var kalsiumklorid og natriumsulfat, ville du skrive:

CaCl (2) + Na (2) SO (4) --->

2.

Skriv de riktige produktene på høyre side av pilen, skilt med et plustegn. For dette eksempelet er produktene kalsiumsulfat og natriumklorid. CaCl (2) + Na (2) SO (4) ---> CaSO (4) + NaCl

Du kan fortelle dette er en skjelettligning fordi antall atomer av natrium og klor ikke er like på begge sider.

>

Legg til notasjonen for å indikere tilstanden til kjemikaliene. De vil vanligvis være faste, væske (l), gass (g) eller vandig løsning (aq). I dette eksemplet kombineres to vandige løsninger til venstre for å danne en vandig løsning og et fast bunnfall til høyre. CaCl (2) (aq) + Na (2) SO (4) (aq) ) ---> CaSO (4) (s) + NaCl (aq)

Kjemistudenter bruker rutinemessig skjelettlikninger for å balansere ligningene for kjemiske reaksjoner. Reaksjonene i ligningen er typisk på venstre side av ligningen og produktene er på høyre side, noe som gir ligningen sin grunnleggende struktur. Det er derfor det kalles en 'skjelett' ligning. For å gjøre likningen fullstendig, må du løse de riktige koeffisientene for hvert av kjemikaliene, som indikerer de relative mengdene av hver.