Hvordan hindrer bomullsballer et egg fra å bryte?

 

Energi og sjokk

Når det pakkes tett rundt et egg eller annet skjøre element i en beholder, kan bomullskule hjelpe egget til å bryte like lett når det blir tapt eller ristet. Dette skyldes at bomullsbollene virker som en form for støtdemper.

Pute

Støtdempere er enheter som absorberer energien fra en innvirkning, enten det er et slag eller et fall (å slå på bakken). baller er en type pute, noe som betyr at de absorberer energien. Kraften til streiken overføres til det porøse, fleksible materialet av bomullsfibrene. Disse fibrene reagerer på overføringen av streikenergi ved å bøye og returnere til sin opprinnelige form, i motsetning til sprø eggeskall, som bare kan reagere på konsentrert kraft ved å knuse.

Immobilisering

Den andre funksjonen med bomullsdemping (og annen lignende emballasje) er å gjøre egget immobile, og derfor vil bomullsballene mer effektivt beskytte et egg når de er tett pakket rundt det inne i en stiv beholder, for å hindre at noen støt rammer veggene og skallet.

Hvis immobiliseringspakken er for tett, begrenser den imidlertid kraften til bomull til pute. Dette er fordi bomullsfibrene trenger tomt rom for å bøye for å reagere på energien de absorberer.

Grenser

Bomullens dypekraft for å beskytte et egg er begrenset. Når kraften av en innvirkning er større enn mengden energi som bomullsfibrene kan absorbere, blir den gjenværende slagkraften overført til egget. Denne effekten kan bekjempes ved å øke antall bomullsbolter og størrelsen på beholderen; Jo mer bomull det er, desto mer energi blir absorbert.