Definer økologisk fotavtrykk

 

Identifikasjon

Det økologiske fotavtrykk representerer mengden land og hav som kreves per år av en befolkning for sine ressurser, som gjør at ressursene kan fornyes, og det kan også absorbere det genererte avfallet.

Beregning

Konseptet med det økologiske fotavtrykket kan brukes til enkeltpersoner, lokalsamfunn, land og andre befolkningsgrupperinger. Nettokonsumet av den aktuelle befolkningen beregnes; Import er inkludert og eksport er trukket fra.

Begrensninger

Det økologiske fotavtrykket er kanskje det beste nåværende mål for menneskets påvirkning på miljøet, men det har en rekke begrensninger. Det økologiske fotavtrykket fokuserer bare på fornybare ressurser , og det gjelder bare delvis bruk av fossile brensel.

Biokapasitet

Humanitetens økologiske fotavtrykk overskrider sin biokapasitet med over en tredjedel. Redefining Progress-nettstedet rapporterer i sin fotavtrykksanalyse at menneskeheten overskrider sin økologiske grense med trettifem prosent.

Måleenhet

Måleenheten som vanligvis brukes til å uttrykke et økologisk fotavtrykk, er den globale hektaren. En global hektar er lik omtrent to og en halv hektar.

Historie

Begrepet 'økologisk fotavtrykk' ble oppfattet i 1990 av William Rees og Mathis Wackernagel ved University of British Columbia. Nå brukes det økologiske fotavtrykk av bedrifter og forskere til å måle og overvåke økologiske reserver. Det økologiske fotavtrykk hjelper forskere og bedrifter til å beregne den økologiske virkningen av forbruksbehovet. Land som USA, Japan og Storbritannia bruker mer globale ressurser enn de enkelte landene kan tilby. Disse nasjonene sies å ha et økologisk underskudd. På den annen side er land som Mongolia, Gabon og Australia i økologisk reserve.