Hva er magneter laget av?

 

Jern

Jern og tilhørende elementer, som kobolt og nikkel, tilhører en familie av ferromagnetiske metaller. De er naturlig tiltrukket av magneter og er lett magnetiserte.

Keramikk

Keramiske magneter er laget av strontiumkarbonat og jernoksidpulver, presset inn i former og polert. Selv om de er sprø, har de fordelen av lave kostnader og gode magnetisk styrke.

Alnico

Å få sitt navn fra aluminium, nikkel og kobolt, alnico er en legering av disse og noen andre metaller. Inntil sjeldne jordmagneter ble utviklet på 1980-tallet, var disse de sterkeste permanentene magneter kjent.

Sjeldne jordarter

Disse magneter er laget av neodymium legeringer. De har størst styrke i permanentmagnetmateriale, og åpner nye applikasjoner. Små, kraftige høyttalere, ørepropper, leker og motorer bruker sjeldne magneter.

Superledere

MRI bruker kraftige superledende magneter. Disse er elektromagneter avkjølt i flytende helium, ca 4 Kelvin eller minus 269 grader Celsius. Magnetene er viklet fra niobium-titan eller niobium-tinnlegeringstråd, som mister all elektrisk motstand ved t hese temperaturer. Mens de fleste materialer har noen magnetiske egenskaper, kan relativt få bli gjort til magneter. Jern og noen andre relaterte metaller kan lett bli magnetisert. Når de legeres med andre metaller eller gjøres til forbindelser, har de sterkere magnetisme eller er lettere å lage. Det sjeldne jordmetall neodymet er grunnlaget for de mest kjente permanentmagnetene. Superledende metaller ved kryogene temperaturer gjør også kraftige elektromagneter.