Hvordan fungerer respiratorisk og hjerte-kar-systemet sammen?

 

Hjertet

Hjertet er der sirkulasjon og samarbeid mellom respiratoriske og kardiovaskulære systemer begynner. Hjertet har to ventrikler og to atria. Høyre ventrikel og atrium er hvor blod mottas fra venene. Deoksygenert blod strømmer inn i hjertetes høyre atrium. Når hjertemusklene slapper av, blir blodet frigjort fra atriumet og inn i høyre ventrikel. Den høyre ventrikkelen skyver deretter blodet gjennom lungeventilen og inn i lungearterien, hvor blodet leveres til lungene for gjenvinning av oksygen. Blodet blir da returnert til venstre side av hjertet. Som på høyre side mottar venstre atrium blodet og sender det til ventrikkelen når hjertemuskelen slapper av. Endelig skyves blodet til aorta og leveres til resten av kroppen.

Lungene

Lungene er hvor karbondioksid og oksygen utveksles. Prosessen kalles gassutveksling. Når du inhalerer, fyller alveolene i lungene med oksygen. Syret sendes til blodceller i kapillærene som omgir alveolene. Når du puster ut, sendes karbondioksidet i blodet til alveolene, der det utvises fra kroppen. På dette tidspunktet er blodet fylt med oksygen og vender tilbake til hjertet.

Venstre ventrikel

Venstre ventrikkel er hvor oksygenholdig blod leveres fra lungene. Hjertets venstre hjertekammer åpnes, og blod pumpes inn i kammeret for å forberede seg på kroppens vev. Ventilen til aorta åpnes, og blodet pumpes inn i arterien. Aorta er hovedarterien til kropp som gir store mengder blod til kroppens forskjellige deler, inkludert bena, armene og hjernen.

Arterier

Arterier er de viktigste kildene som gir oksygenholdig blod til kroppen, og de er avhengige av på lungene for oksygen. Blodet starter ved aorta og beveger seg til kroppens ekstremiteter. Aorta grener i arterioles, som grener til enda mindre kar som heter kapillærer. Disse kapillærene har svært små membraner som gjør at oksygen kan bevege seg over dem og inn i cellene.

Bronchioles og Alveoli

Bronkiolene og alveolene er de viktigste delene av lungene som leverer oksygen til blodet. Bronchioles er grener av luftrøret som strekker seg over lungene i lungene. De avslutter i alveoli, stedet for gassutveksling, som er små sekker omgitt av kapillærer. Disse delene av lungene er hovedstedet for kardiovaskulær og respiratorisk interaksjon. Sirkulasjonssystemet og luftveiene virker tett sammen for å sikre at organvevene får nok oksygen. Oksygen er nødvendig for cellulære funksjoner. Luften pustes inn og holdes i lungene overføres til blodet. Blodet sirkuleres av hjertet, som pumper det oksygenerte blodet fra lungene til kroppen. I tillegg jobber de to kroppssystemene sammen for å fjerne karbondioksid, som er et metabolsk avfallsprodukt.