Om Fossiler og bergarter

 

Forekomst

Forekomsten av fossiler er forbundet med sekvensen av jordens rocklag. De aller fleste fossile gjenstander finnes i sedimentære bergarter, den vanligste typen bergarter på jorden. Sandstein, kalkstein og skifer Det er ofte sedimentære bergarter som ofte inkluderer fossiler. Noen ganger forekommer fossiler i annet materiale, for eksempel gamle karbonholdige trær og tjæregraver.

Viktigheten av fossiler

Fossiliserte former av gamle karboniferøse trær Pinus succinifera inkluderer noen ganger vakkert bevarede blomster eller insekter. Disse kalles 'gule' fossiler, og de har stor kommersiell verdi. Kull er en svært komprimert fossil stammer fra verdens første alder. Selv petroleum kan betraktes som en fossil og er av algal opprinnelse. Grafitt brukt i blyblyanter er en fossil i en viss forstand, da denne typen karbon antas å være av organisk opprinnelse.

Fossiliseringsfaktorer

Følgende er de faktorene som antas å være ansvarlige for fossiliseringsprosessen: hurtig begravelse i stillestående vann, lav mengde tilgjengelig oksygen, rask infiltrasjon av mineralstoffer, beskyttelse mot høy vind og forebygging av autokatalytisk eller mikrobiell nedbrytning.

Miljøtilstand spiller den viktigste rollen i fossilisering. Det er større sjanse for fossilisering av en organismeres vanskeligere deler, for eksempel bein, i forhold til mykere deler, som for eksempel vev, som sannsynligvis vil bryte ned raskere. Det er mindre sannsynlig at en hel plante eller et dyr ville være fossilisert intakt, vanligvis blir blad, frø og stamme fossilisert separat.

Typer fossiler

Mikrofossil er et beskrivende begrep som brukes til å betegne de fragmentariske fossile gjenstander som er for små til å bli undersøkt av de blotte øynene. En megafossil er en stor fossil synlig for nakne øyne. Kjemiske fossiler er dannet som følge av kalsiumkarbonatavsetninger, de er hovedsakelig funnet i svovel- og jernforekomster. Underfossiler er de fossile restene som holdes i de siste forekomster.

Typer av bergarter

Rocks kan klassifiseres i tre hovedgrupper - stiv, sedimentær og metamorf.

Igneøse bergarter, som granitt og basalt, dannes ved brann og varme i jorden.

Jordens steiner blir gradvis brutt ned i stykker s og transporteres til sjø, elver og laguner ved hjelp av kraftig regn. Grovere materialer legger seg veldig raskt på bunnen, og finere materialer bæres langt. De er spredt over et stort område og til slutt deponert for å danne sedimentære bergarter. Metamorfe bergarter, som marmor og skifer, er bergarter som har endret seg i mineralsk sammensetning eller utseende over tid gjennom ekstrem varme og trykk . Fossiler er rester eller spor av fortidens geologiske liv bevart i bergarter. Jordens sedimentære lag eller lag gjør seg til å stenge gjennom litisjonsprosessen. Under fossilisering erstattes resterne av biologiske organismer med stykker av bergarter og mineraler, og bevarer deres ytre egenskaper.