Hvordan korrigere for vann i en formelvekt på en kjemisk

 

1.

Beregn molekylmassen av kjemikaliet. Molmasse beregnes som summen av masse av alle atomer i molekylet. Atomvikter av tilsvarende elementer er gitt i periodiske tabellen over de kjemiske elementene (se lenke i Ressurser).
I vårt eksempel med magnesiumklorid:
Molar masse (MgCl) = M (Mg) +2 x M (Cl) = 24 + 2 x 35,5 = 95 g / mol.

2.

Multipliser 18 g / mol ved antall vannmolekyler for å beregne molarmen til hydrat vann. I vårt eksempel inneholder magnesiumkloridheksahydrat 6 vannmolekyler og molar masse (vann) som er 18 x 6 = 108 g / mol.

Legg opp de molare massene av kjemikaliet (trinn 1) og hydratvannet (trinn 2) for å beregne molarmassen av kjemikalien korrigert for hydratisert vann. I vårt eksempel er det 108 + 95 = 203 g / mol. Merk at molarmassen av magnesiumkloridhydrat øker mer enn to ganger på grunn av vannet.

Tips og advarsler

  • Begrepet 'formelvekt' er nå foreldet; 'molar masse' brukes i stedet.
  • Mange kjemikalier, spesielt uorganiske forbindelser og mineraler, inneholder vann som en integrert del av deres krystallinske fase. Noen eksempler på hydrater er kopparsulfatpentahydrat, CuSO4 og 5H20 og magnesiumkloridheksahydrat, MgCl2 6H20. Korreksjon for hydratvannet er nødvendig for å bestemme nøyaktig konsentrasjonen av kjemikalier. Eksempel: Beregn molar masse (formelvekt) korreksjon for magnesiumkloridheksahydrat.