Atomisk struktur av elementer

 

Hva er i et Atom?

Atomer består hovedsakelig av tomt rom. Midt i et atom er en partikkelklump kalt kjernen. Kjernen består av partikler som kalles protoner og neutroner. Omkring kjernebanen blir mindre partikler, kalt elektroner.

Protoner

Protoner er en av de to partiklene som utgjør kjernen til et atom. Antallet protoner i atominnholdet tilsvarer dets atomnummer, 'brukes til å identifisere enkelte elementer. For eksempel inneholder alle hydrogenatomer en proton, og alle gullatomer inneholder 79 protoner. Protonene har alle en positiv elektrisk ladning. Fordi ting med samme elektriske ladning vanligvis avviser hver Du kan også lure på hvordan en gruppe positivt ladede protoner kan holde seg fast i midten av et atom. Det viser seg at en sterkere kraft, kjent som 'atomkraft', er på jobb i sentrum av atomer, holder alt protonene sitter sammen.

Neutroner

Neutroner er den andre typen av deltaker le funnet i kjernen av et atom. De er litt tyngre enn protoner, men har ingen elektrisk ladning. Mens de fleste atomer har omtrent det samme antall neutroner som protoner, er det i motsetning til protoner ikke antall neutroner i et atom. Faktisk kan atomene i et enkelt element ha forskjellige antall nøytroner, og veier dermed forskjellige mengder. For eksempel har karbonatomer (som har seks protoner) blitt observert med så få som to nøytroner og så mange som seksten. Et atom med et antall nøytroner som er betydelig forskjellig fra antall protoner, kan bli ustabil. Ustabile atomer bryter til slutt, produserer stråling. Jo større forskjellen i antall protoner og nøytroner, jo mer ustabil atomet. For eksempel varer et karbonatom med to nøytroner bare en liten brøkdel av et sekund.

Elektroner

Elektroner er små partikler som bane kjernen til et atom. Mens de egentlig ikke har vekt, har de en negativ elektrisk ladning som er lik i styrke til de positivt ladede protonene. Antallet elektroner som kretser en kjerne er normalt det samme som antallet protoner i kjernen, og forårsaker at alle elektriske ladninger i et atom for å avbryte. Imidlertid kan antallet elektroner stige eller falle, og produsere et atom med en total positiv eller negativ ladning. Disse ladede atomer kalles ioner og er svært viktige i de fleste kjemiske reaksjoner. Selv om elektroner vanligvis er avbildet rundt i midten av et atom som måner som kretser rundt i en planet, er det egentlig ikke hvordan de jobber. I stedet danner elektronene det som kalles orbitaler, og tar opp områder som sjelden ser ut som en fin sirkulær bane. Disse orbitaler er sortert i lag som kalles elektronskjell, hvert lag har et sett antall elektroner (for eksempel kan det første laget holde to, det andre laget kan holde seks, det tredje laget kan holde ti osv.).

Hvordan Atomer Interact

Antallet elektroner i det ytre skallet av et atom bestemmer hvordan elementet samhandler med seg selv og andre elementer. Når det er tomt rom i et atoms ytterste elektronskall, kan atomet dele elektroner med andre atomer, noe som får dem til å holde seg sammen og danne molekyler. Atomer kan, etter deres egenskaper, danne forskjellige typer bindinger med hverandre som varierer i henhold til til styrken av båndet. Sminke av et element bestemmes av dens atomstruktur. Arrangementet av protoner, nøytroner og elektroner inne i et atom bestemmer hvordan det interagerer med andre atomer, og danner grunnlaget for kjemi.