Hvordan reiser luftpartikler?

 

Luftpartikler

For å forstå hvordan luftpartikler beveger seg, er det først nødvendig å forstå hvilken luft som er laget av og hvordan det virker. Mens den nøyaktige sammensetningen av luften varierer på et hvilket som helst sted og tidspunkt, faller komponentene vanligvis under to forskjellige kategorier: hva vi tenker på som selve luften og partiklene flyter gjennom luften. Luften er sammensatt av en blanding av atomer, hovedsakelig nitrogen og oksygen, med mange andre elementer også tilstede. Disse atomene komponerer det meste av atmosfæren og er alltid til stede, bokstavelig talt væsken gjennom hvilken alle andre partikler reiser. Den andre kategorien inneholder de større partiklene som flyter gjennom luften, tyngre enn atomer, men fortsatt svært små, inkludert vanndamp og støv.

Større partikler

Disse andre partiklene kan igjen deles i to kategorier: grov og fint. Grove partikler er de største som kan holde seg flytende og mest synlige for mennesker, for eksempel røyk, pollen og støv. Fine partikler er mye mindre, ofte bare en molekyl i størrelse, og inneholder mange organiske forbindelser og andre kjemiske partikler. Jordens tyngdekraften prøver å trekke både fine og kurspartikler ned til overflaten, akkurat som det trekker alt med tyngdekraften produsert av massen, men luftpartikler kan fortsatt holde seg flytende på grunn av deres mikroskopiske størrelse. Selv de største partiklene liker støv kan holde seg oppe for dager før det endelig blir trukket, og finere partikler kan sirkulere i atmosfæren i mange år til de blir kjemisk forandret til en annen substans.

Partikkeladferd

Årsaken til at disse partiklene kan flyte og bevege seg rundt er termisk bevegelse, prosessen som styrer mest aktivitet i atmosfæren. I hovedsak er luften en gass og som en gass er det mye plass mellom atomene, og derfor er det et slikt lysvæske. Dette rommet gir atomer og molekyler god plass til å få energi og sprette frem og tilbake av den andre. Jo varmere luften er, desto mer energi har den og jo raskere atomer beveger seg, mens kjøligere luft har langsommere atomer, men de er alltid consta Nøyaktig ricocheting mot hverandre i vinklede vibrasjoner.

Små partikler påvirkes sterkt av denne konstante bevegelsen. Når de flyter gjennom luften, blir de stadig trukket av atomer som beveger seg i en gjennomsnittlig bygning med en hastighet på 500 meter per sekund. Kraften som de vibrerende gasselementene utøver på partiklene drives gjennom luften, slik at de ikke faller til bakken på en måte som ligner hvordan vinden holder en fjær som flyter i luften. Den tilfeldige bevegelsen av luftpartikler forårsaket av de opphissede gasspartiklene er kjent som brunisk bevegelse, en hel gren av fysikk. På grunn av termisk bevegelse er visse områder av atmosfæren høyt trykk og visse områder er lave trykk, forårsaket av forskjeller i temperatur og varmeoverføring. Lavtrykksområder har en tendens til å bevege partikler oppover lettere, mens høytrykksområder kan ha motsatt effekt.