Speilets funksjon i et mikroskop

 

Historie

Selv om de gamle romerne begynte å eksperimentere med glass i det første århundre, kom ikke et ekte forstørrelsesglas i mange år. Et lite glass som kunne forstørre seks til ti ganger ble kalt et loppeglass. Loppene var en vanlig lidelse, men for liten til å se godt med det blotte øye. Rundt 1590 begynte nederlandske linjemaker å eksperimentere med å sette linser sammen for å se hva som ville skje. Anthony Leeuwenhoek, som først begynte å bruke dette arrangementet for vitenskapelige formål, kalles faderen til mikroskopi.

Bruker

Mikroskoper er ment å forstørre bildet av både levende og ikke-levende ting som er for små for mennesket øye å observere. De er vant til å se de små organismene i damvann, for å se strukturen på et enkelt hår og for utallige medisinske bruksområder, for eksempel å undersøke blodceller og parasitter.

Deler

De grunnleggende delene av et optisk mikroskop , i motsetning til et elektron- eller skanningsmikroskop, som er mye mer teknisk sofistikert, er det samme uansett størrelse, kvalitet eller utgift. Det er en okularlins, en liten forstørrelseslinse som ser gjennom, på toppen av et ugjennomsiktig rør. Det er en objektivlins for å legge til forstørrelse, som er på bunnen av samme rør. Avstanden mellom linsene er nødvendig for å fokusere lyset som kommer inn i mikroskopet. Det er et stadium, som er den lille plattformen som lysbilder eller prøver kan plasseres for visning. Endelig er det en lyskilde plassert under scenen for å belyse prøven.

Andre typer mikroskoper

Andre typer mikroskoper inkluderer elektronmikroskop, som bruker spennende elektroner til å danne et bilde av objekter så små som en enkeltatom og konfokale mikroskoper som bruker lasere til belysning og digitale videoskjermer for å vise prøven som undersøkes.

Speil

De fleste moderne mikroskoper bruker en elektrisk pære som lyskilde. Eldre eller enklere mikroskoper brukte speil, som kunne vippes for å gjenspeile det omgivende lyset var tilgjengelig i røret. Elektriske lyskilder betyr at mikroskoper selv kan brukes i et mørkt rom. Verden rundt oss kan være et fascinerende sted. Et helt nytt nivå av kompleksitet kan legges til fascinasjonen ved å legge til forstørrelse. En enkel forstørrelseslinse som er sammensatt av et stykke bakke glass som er tykkere i midten enn ved kantene, kan øke det visuelle utseendet til gjenstander rundt oss. Sett sammen to presisjonslinser med litt avstand mellom dem, og du har et mikroskop.