Hvordan svømmer vannmonitorer?

 

Vannmonitorer

Funnet i Nord-Australia, Malaysia og Sørøst-Asia, kan vannmonitorer (Varanus salvator) vokse opptil tre meter, noe som gjør dem til nest største øgler på jorden. Vannmonitorer bruker de fleste av sine liv i eller i nærheten av vannet, fôring av krabber, reker, frosker og fisk som finnes i dammer og bekker. Deres svømmeteknikk gjør det mulig for dem å jage etter mat i vannet, og noen ganger løper de etter byttedyr på land som gnagere, slanger og til og med andre skjermhugger.

Kroppstype for svømming

Nesebor på toppen av hodet la monitorene beholde det meste av kroppen under vannflaten. For å hindre at vann kommer inn i nesen når den er helt nedsenket, overvåker neseborene seg godt når dyret svømmer under vann. Deres store lungekapasitet gjør det mulig for vannmonitorer å svømme for store avstander, gjenstår under vann i så mye som 30 minutter om gangen og svømmer langt ut i havet.

Svømmemønster

En vannmåler glir raskt i vannet i stedet for å løpe fra fare. Det trekker alle fire lemmer i nærheten av kroppen. Dette gjør at firbenet kan komme seg gjennom vannet. I stedet for å padle med beina beveger vannmåleren halen frem og tilbake som en propell for å svømme gjennom vannet. Noen vannmonitorer går på bunnen av en vannkilde for å jakte på byttet, men de fleste velger å svømme under vann i stedet for å gå.