Hvordan ble molybden oppdaget?

 

Tidligere misforståelser

Molybdensulfid er et mykt, smørende, svart fast stoff som gjør et merke på papir. Av denne grunn var det feilaktig å føle seg som en malm av bly. Det greske ordet 'molybdos' betyr bly, men ble også brukt på grafitt og (ubevisst) til molybdensulfid. Bly ble en gang brukt til å lage blyanter. Senere erstattet grafitt bly i blyanter. Interessant er grafitt, som molybdensulfid, brukt som et fast smøremiddel. Bly i messing legger også smøreevne til legeringen.

Isolering av metall

Scheele observerte at grafitt og molybdenitt produserte betydelig forskjellige produkter når de ble omsatt med salpetersyre. Grafitt produsert karbondioksid, mens molybdenitt produserte en hvit 'jord'. Han annonserte at molybden inneholdt et nytt element, kombinert med svovel. Han prøvde, men klarte ikke å isolere metallet. Han lyktes bare ved å forberede molybdintrioksid. Hans venn, Hjelm, kombinerte Scheele s trixoksid med karbon og lyktes å isolere rent molybden.

Anvendelser

Molybden brukes til å gjøre stål i stand til å motstå høyt trykk og stål som er sterkt ved forhøyede temperaturer. , den tyske WW I-pistolen, Big Bertha, ble laget med molybdent stål.

På grunn av høy temperatur og lav sag er molybden det mest brukte elektrodematerialet i elektriske glassovner. Blymolybdat er nyttig for dets fotoelektriske egenskaper. Molybden brukes også som katalysator i raffinering av petroleum og i boring. Det brukes også i gasturbiner til atomkraftindustrien. Og molybden er et valgfritt metall for ubelagte, superfine polerte laserspeil

Molybden Cofactor

Molybden er funnet i menneskekroppen. Selv om det bare er viktig som sporelement, virker det som kofaktor til tre enzymer.

Interessante Tidbits

Publikasjonen 'Molybden, 'av Nathan Lepora, rapporterer det Elemental molybden er aldri funnet på jorden, men ble oppdaget på månen (et lite korn) av russiske forskere. Det ble brakt tilbake til jorden av 'Luna 24' -oppdraget i 1976. Molybden, symbol Mo, atomnummer 42, smeltepunkt 2.623 grader Celsius, forekommer i forskjellige mineralmalmer som lenge har vært kjent, for eksempel Molybdenit (molybdensulfid), Wulfenit (blymolybdat) og Powellitt (Kalsiummolybdat). Selv om det var kjent som malmer, var det ikke kjent at de inneholdt overgangsmetallet, molybden. Det var ikke før 1778 at Karl Wilhelm Scheele (1742-1786), en apotek i Koping, Sverige, gjorde oppdagelsen.

Metallet ble først isolert i 1781 av Peter Jacob Hjelm (1746-1813).