Fakta om fotosyntese

 

Grunnleggende

Planter bruker mesteparten av livet til å konvertere enkle elementer til brukbare næringsstoffer. De tar i vann fra røttene og luften, karbondioksid fra luften og mineraler fra jorda. Men planter kan ikke behandle næringsstoffer i disse grunnleggende former, så de må konvertere dem til mer nyttige forbindelser ved å bryte ut atomene av disse stoffene og omorganisere dem til nye kreasjoner. Dette er hvor fotosyntese blir viktig: sollys gir energianleggene behov for å omorganisere sine matkilder til mer praktiske forbindelser.

Klorofyll

Fotosyntese er avhengig av et unikt pigment som kalles klorofyll, hvilke planter produserer i små fabrikker kalt kloroplaster. Klorofyll er et komplekst molekyl som absorberer et bredt spekter av lysspektret som produseres av solen, og reflekterer bare tilbake de grønne nyanser av lys. Dette er grunnen til at celler som inneholder klorofyll ser grønt ut, og hvorfor alle planter som bruker fotosyntese, viser forskjellige nyanser av grønt på visse deler av strukturen. De fleste klorofyll er konsentrert i blader eller fronds (på de plantene som har dem), som er plassert for å motta maksimal mengde sollys.

Kjemisk konvertering

Lyset inneholder energi, og når det absorberes, bruker denne energien vanligvis varmes stoffet, jostling rundt molekyler i større bevegelse. I klorofyllceller, i stedet for bare å skape varme, blir energien umiddelbart brukt til å starte en kjemisk reaksjon. Energien gir proteiner i klorofyllcellene det løftet de trenger for å produsere vital energi. Vannmolekyler deles, produserer oksygen mens hydrogenatomer er laget i energimolekyler som ATP og NADPH.

ATP

Fotosyntese er faktisk en to-trinns prosess. Energimolekylene opprettet ved hjelp av sollys blir umiddelbart brukt av anlegget i andre trinn, noe som skaper en lengre varig form for energi som lettere manipuleres av anlegget. Energimolekylene som er opprettet i første fase, er brutt fra hverandre for å gi en nødvendig boost som gjør at plantene kan smelte hydrogen med karbondioksid absorbert fra luften. Dette gir karbohydrater, som er svært nyttige som lagere og bærere av karbonbasert energi.

Karbohydrater og varianter

Den vanligste typen karbohydrater skapt av fotosyntese er glukose, et sukkermolekyl som ikke bare brukes i plantelivet, men i de fleste levende organismer på jorden. Planter kan bruke glukose, lagre det i stengene sine for senere bruk, eller konvertere det til blomster og frukt som gjør at de kan reproduksjonere. Ikke alle planter bruker fotosyntese på samme måte - det finnes flere forskjellige typer fotosyntese, vanligvis bestemt av hvordan karbonatomene blir brukt og når de to stadiene av fotosyntese oppstår. Fotosyntese er en av de viktigste kjemiske reaksjonene som skjer i planten, slik at planter samtidig kan skape uvurderlige karbohydrater og produsere oksygen som fornyer atmosfæren. Nøkkelen til fotosyntese er sollys, som gir energikatalysatorene som setter alle plantens prosesser i bevegelse.