Hvordan er havstrømmer opprettet?

 

Definisjon

Havstrømmer er bevegelsen av vannet i havene over hele verden, og skaper sykluser av strømning og vanlige havsfunksjoner som bølger og primærstrømmer som beveger seg i faste mønstre over hele jorden. Det er to forskjellige typer havstrømmer: overflate og dypt vann. Overflatstrømmer påvirker bare det øverste laget av vann, den delen av havet som lettest beveges av utenfor styrker. Dype vannstrømmer påvirker resten av havet, går ned dypt til havbassenget, og er mye mer sakte, bare drives av de kraftigste kreftene.

Vind

En av de vanligste faktorene som påvirker overflatestrømmer er vinden. Det kan virke som om vinden ikke har mye kraft til å bevege bølgene eller etablere strømmer, men en vindstrøm som skyver på vannet over mange miles av havflaten, kan få en kraftig oppbyggingspåvirkning. Ikke bare kan vinden skape kraftige bølger i den retningen den reiser, men den kan også kjempe mot andre krefter og presse vann i motsatt retning som den prøver å reise, og skaper kompliserte gjeldende interaksjoner.

Oppvarming

Den oppvarming og avkjøling av atmosfæren og havvann er en av de kraftigste kreftene som skaper havstrømmer. De fleste av disse endringene er relatert til sollys, som varmer store områder av havet og atmosfæren, og skaper lommer med varmt vann blant kjøligere vann. Skift i energi oppstår som varmen forsøker å passere fra varmt vann til kaldt vann. I atmosfæren skaper disse endringene vind, og på samme måte oppstår havstrømmer fra langsommere vekselvirkninger av vann, noe som skaper sesongmessige sykluser som havet skifter seg rundt.

Jordrotasjon

Vindens kombinerte krefter og varmeoverføring påvirkes alltid av jordens sving, som roterer så fort at havstrømmer nesten alltid forandres av sin kraft. Resultatet er kjent som Coriolis-effekten, den samme effekten som forårsaker at naturlige sirkelmønstre roterer i motsatte retninger i nord og sør halvkule. Havstrømmer blir også tvunget til sirkel-sykluser med denne effekten, store sirkler av vann kjent som gyr. Hvilken vei gyrens sving også avhenger av hvilken halvkule den er dannet i.

Gravity

Til slutt legger tyngdekraften sin egen berøring på alle havstrømmene. Resultatene fra de andre kreftene kan ofte 'pile' vann opp i gradvis svulmer over havet. Tyngdekraften fører til at disse svulmene 'faller' utover, legger impuls til bevegelsen og gjør dem mye kraftigere. Havstrømmer er noen av de mektigste og viktigste syklusene på planeten. De bærer store mengder varme og vann til forskjellige steder over hele jorden, og gir de kontinuerlige forandringene som tillater de fleste dyr og planter livet til å overleve. Selv om visse egenskaper av havet selv, som dets saltvanninnhold og havbunnens topografi, påvirker strømmer, er det også en rekke viktige utvendige styrker som er ansvarlige for å flytte vannet til våre hav.