Hva er natriumselenat?

 

Kilder

Selen ble opprinnelig oppdaget i 1817 av kjemikeren J u0026 # xF6; ns Jacob Berzelius. Det ble oppkalt etter det greske ordet 'selene', som betyr månen.

Selenholdige malmer inneholder selenider av kobber, nikkel, sølv, bly og blandes inn med sulfider av samme metaller. Kobber er det mest omfattende blant disse, så det meste selen produseres industrielt som et biprodukt av elektrolytisk raffinering av kobber. Selv om svovel noen ganger finnes i sin elementære form, er selen sjelden.

Forberedelse av natriumselenat

Ved elektrolytisk rensing av kobber kombineres anodeslam (også kalt 'anodeslam') med soda, deretter pelletiseres, tørkes og stekes. Sodium selenat blir deretter ekstrahert med vann fra den resulterende steke. En alternativ metode for isolering av selen bruker svovelsyre. Sluttresultatet av denne prosessen er ikke natrium selenat, men elementært selen.

Bruk av natriumselenat

Selen er et mikronæringsstoff som er essensielt for livet. Det spiller en rolle i enzymkjemi og bidrar til å regulere skjoldbruskkjertelen. Forbruket overskrides, selen er giftig. Heldigvis kan mengden selen den gjennomsnittlige personens behov finnes i et normalt, sunt kosthold.

En annen anvendelse av natriumselenat er i glassfremstilling for å motvirke fargen forårsaket av jern urenheter.

Selen i kostholdet

National Institutes of Health gir et nyttig diagram over selenivåer i mat. Langt lederen er Brasil-mutteren, som har nesten 10 ganger nivået av selen av maten som er oppført andre, tunfisk. NIH-diagrammet inneholder også betydelig informasjon om selen, graviditet og amming. Forsiktighet bør brukes hvis man vurderer et selentilskudd, da det er lett å konsumere for mye. Gjeldende RDA er 55 mikrogram per dag. Så lite som 400 mcg selen per dag er i stand til å forårsake selenose. Selenose kan forårsake traumatiske endringer, inkludert nevrologiske og føre til døden.

Et økologisk problem

Sedimentært fosfat og selenstein forekommer ofte sammen. Så i gruvedrift av fosfatgull blir mye avfallsstenkeholdende selen utsatt for elementene. Regnet lekker ut selen, som finner sin vei inn i bekker og vannkropper. Det forurensede vannet kan påvirke storfe og andre dyr og forårsake selenose. Denne virkeligheten ble tvunget på et intetanende publikum i Idaho på slutten av 1990-tallet. Det påvirker også nåværende gruvedrift. Gamle gruver gjennomgår evaluering for skader og rydding. Elementer i det periodiske bordet tilhører ulike familier. Det er halogenfamilien av fluor, klor, brom og jod. Det er alkalimetallfamilien av litium, natrium, kalium, rubidium og cesium. Selen, hvorfra natriumselenat er avledet, er et ikke-metall som tilhører oksygen-, svovel- og tellurfamilien. Sammenliknet med natriumsulfat, dekahydrat, Na u0026 # x2082; SO u0026 # x2084; u0026 # X2022; 10 H er O, natrium selenat, dekahydrat, Na u0026 # x2082; SeO u0026 # x2084; u0026 # X2022; 10 H u0026 # 02020; O. Det er viktig å ernæringseksperter, til økologer og toksikologer.