Naturkatastrofer forårsaket av Jet Streams

 

Beskrivelse

Jetstrømmer er elver av luft som har en tendens til å bevege seg i østlig retning over USA. De lager regelmessig nedbør og vanlige sesongmessige værmønstre fra år til år. Jetstrømmer kan styrke, svekke, skifte mot nordlige eller sørlige retninger og endre høyde raskt eller sakte. Behandlingen av jetstrømmen i forhold til et værsystem over et område vil avgjøre hvilken type naturkatastrofe som kan oppstå.

Tørke

Regnfall oppstår når vanndamp når kjølig luft i atmosfæren der den kondenserer. Når det er høyt lufttrykk, faller denne luftstrømmen i stedet for stiger, og regn kan ikke danne seg. Når et område opplever et høytrykkssystem i lang tid, utvikler tørke. Jetstrømmer kan være ansvarlig for å skape disse typer tørke. Når en jetstrøm låser i et høytrykkssystem og skyver bort lavtrykkssystemer fra et område, kan tørke vare så lenge strålestrømmen forblir.

Voldsomme stormer og flom

Stormende vær forekommer ofte i lavt -trykksområder, som kan danne langs jetfly. Hvis jetstrømmen er sterk nok, kan den forsterke og styrke en storm. Dette resulterer i voldsomme stormer og oversvømmelser. Meteorologer kan bruke data om jetstrømmer for å avgjøre om en regnfull depresjon vil danne seg i et område. De kan deretter avgjøre om den regntunge depresjonen vil være mild eller en voldsom storm.

Tornadoer

Tornadoer er et resultat av voldsomme tordenvær. De fleste tornadoer kommer fra supercells, langvarige tordenvær som er spesielt voldelige. Tornadoer er mer sannsynlig å danne når vindene beveger seg i forskjellige retninger. Overflate vind i nærheten av bakken gir varm, fuktig luft inn i stormen. Høyt over kan jetstrømmer legge til enda mer energi ved å trekke luft oppover i stormen.

Orkaner

I orkanens sesong kan tropiske stormer få energi og fart for å bli kraftige orkaner. Jetstrømmer kan forhindre dette ved å blåse vind over toppen av orkanen, og dermed redusere deres momentum. Meteorologer som Christina Archer fra Carnegie Instituttets Institutt for Global Ecology har spekulert på at på grunn av global oppvarming kan jetstrømmer ha svekket seg og skiftet mot polene. Dette betyr at orkaner har potensial til å bli kraftigere enn normalt og øke frekvensen. Jetstrømmer kan forårsake naturkatastrofer som tørke, oversvømmelser og stormer ved å fungere som barrierer mellom forskjellige værmønstre eller tilførsel av værmønstre med energi. Når en jetstrøm lå i et område over lengre tid, kan det forhindre bevegelse av luftstrømmen, noe som hindrer dannelsen av regn og forårsaker tørke. Men når en jetstrøm tramper fuktighet eller energi, kan det danne voldelige stormer og oversvømmelser.