Helseeffekter av luftforurensning

 

Helseeffekter av luftforurensning

Effekter av luftforurensning på helse kan klassifiseres som kortsiktige effekter og langsiktige effekter. Helseeffekter av luftforurensning er avhengig av type forurensende stoff, dens konsentrasjon i luft, lengde på eksponering for forurensning og individuell følsomhet. Ulike grupper av individer reagerer annerledes på luftforurensning. Barn og eldre blir ofte mer berørt av luftforurensningens effekter.

Kortvarige effekter av luftforurensning inkluderer irritasjon av øye, hals, nese og øvre luftveisinfeksjoner som bronkitt og lungebetennelse. Kortsiktig luftforurensning forverrer ofte eksisterende forhold som astma og emfysem. Langtidseffekter av luftforurensning resulterer i kroniske lidelser som kreft, luftveissykdommer, hjertesykdommer og hjerneskade, nerve, lever og nyrer.
Helseffekter av noen forurensende stoffer er skissert nedenfor.

Kullmonoksydens effekt

Karbonmonoksid kombinerer med hemoglobin tilstede i de røde blodcellene for å redusere mengden oksygen som kommer inn i blodet gjennom lungene. Når karbonmonoksid kombinerer med andre haeme proteiner, forårsaker det endringer i funksjonene til visse organer som hjernen, kardiovaskulærsystemet og noen ganger i et voksende foster. Kullmonoksyd er også kjent for å forstyrre konsentrasjonen og langsomme reflekser hos mennesker.

Virkning av suspendert partikkelmateriale (SPM)

SPM består av tåke, støv, røyk og røyk. Vanlige kjemikalier som utgjør SPM er nikkel, arsen og bly. Når disse partiklene er innåndet, har de en tendens til å akkumulere i lungene og forårsake åndedrettsproblemer og lungeskader. Sykdommer forårsaket av SPM inkluderer asbestose, siderose, silikose og byssinose.

Effekt av bly

Langvarig eksponering for høye konsentrasjoner av bly resulterer i fordøyelsessykdommer, skade på nervesystemet og i noen tilfeller lungekreft. < h2> Effekter av noen andre vanlige forurensninger Eksponering for høye konsentrasjoner av ozon, svoveldioksid, flyktige organiske forbindelser kan forårsake irritasjon i øyet, nesen og halsen. Eksponering resulterer også i lavere resistivitet mot kulde og lungebetennelse. Noen forurensende stoffer kan også forårsake leverskade, dilatasjon av arterier, lungeødem og alvorlig astma. Luftforurensning oppstår når luft inneholder gassformige, flytende eller faste stoffer i tilstrekkelig konsentrasjon, som under visse forhold har en tendens til å skade miljøet og forårsake helsepåvirkninger hos mennesker. Luftforurensning kan være forårsaket av naturlige stoffer som skogbranner, vind erosjon og pollenmidler eller kan være forårsaket av menneskeskapte aktiviteter. Stoffer som forårsaker forurensning kalles forurensende stoffer. Stoffer som slippes ut i luften og forurenser det direkte, kalles primære forurensninger. Eksempler på primære forurensninger inkluderer karbonmonoksid fra bilutslipp. Primære forurensninger som gjennomgår ytterligere kjemiske reaksjoner i luften, resulterer i dannelse av sekundære forurensninger. Eksempel på sekundære forurensninger inkluderer fotokjemisk smog.