Metoder for dating fossiler

 

Absolutt Dating

I 1896 oppdaget Henry Becquerel i laboratoriet at uran gjennomgår radioaktivt henfall. Lord Rutherford, som utviklet en modell av atomet, bestemte at det radioaktive forfallet av uran kan brukes til å måle geologens alder av bergarter. Radioaktivt henfall er en prosess hvor en isotop av et element spontant taper partikler fra kjernen for å lage en datter isotop. Dette forfallet skjer med en bestemt hastighet. Halveringstiden til en radioaktiv isotop er hvor mye tid det tar for halvparten av de radioaktive isotoper å henfalde. Ved å sammenligne forholdet mellom overordnede isotoper og datter isotoper, kan forskere bestemme alderen på fossilen og fjellet.
Isotoper som har lange halveringstider er nødvendige for å danse fossiler fordi mange fossiler er millioner av år gamle. Uran-235 brukes ganske ofte i den absolutte datingen av fossiler. Uran-235 har en halveringstid på 704 millioner år. Derfor kan Uran-235 brukes til å nøyaktig oppgi bergarter som er hundrevis av millioner år gamle. Mange mennesker er under misforståelsen at karbon-14 brukes til å danse av fossiler. Carbon-14 har en halveringstid på 5 730 år, noe som er for kort til å være nyttig i dating fossiler. Carbon-14 er ganske nyttig i dating artefakter, men.

Relativ dating

Relativ dating er basert på stratigrafiens lover. Relativ dating gir deg ikke en bestemt alder av fossilen, men kan fortelle deg en generell tidsperiode basert på de geologiske senger over og under stedet fossilen ble funnet. Stratigrafiens lover sier at de eldre bergarter er begravet under yngre bergarter. Hvert bergslag var opprinnelig horisontalt og var kontinuerlig over jordens overflate. I hovedsak ved å se på fossiler i en bergkolonne, kan geologer bestemme hvilke fossiler som er geologisk eldre enn andre. Evolusjonære prosesser og utryddelser kan ses når man ser på Faunalsekvensen. Flere nøyaktige aldre av fossiler kan bestemmes dersom lag i kolonnen har gjennomgått absolutt dating. Fossiler er rester av planter og dyr som er bevart i bergarter. Geologer har funnet fossiler som bare er noen få tusen år gamle og andre som er over 600 millioner år gamle. Fossiler er sjeldne; det tar svært spesifikke forhold for at en organisme skal bevare seg som en fossil. Forskere bruker to forskjellige metoder for å bestemme en fossils alder: absolutt datings og relativ dating.