Definer lipider

 

Grunnleggende struktur

Strukturen til et lipidmolekyl har et grunnleggende skjelett. Starten av et lipidmolekyl er glyserol. Glycerol er et tre karbonmolekyl med tre hydroksylgrupper på hvert karbon. Hydroksylgruppen er der de tre fettsyrekjedene binder. Kombinasjonen av tre fettsyrer på en glyserolforbindelse kalles et triglyserid. Triglyserider er den grunnleggende komponenten i et lipidmolekyl, som brukes til energi i kroppen.

Metning

Matingredienser spesifiserer ofte om fettene er mettede eller umettede. Metning er et begrep som brukes til å beskrive bindestrukturen i fettsyrekjedene. Mettede molekyler har ingen dobbeltbindinger. Alle bindingene er enkeltobligasjoner, og disse danner de herdede fettene som smult og smør. Mettede fettsyrer er hovedsakelig fra animalske produkter. Umettede fettstoffer er de med dobbeltbindinger i fettsyrekjedene. De doble bindingene forårsaker kinks i molekylet, slik at fettene ikke blir herdet. Disse lipidmolekylene utgjør oljene i dietten.

Trans- og Cis-bindinger

Et annet godt kjent begrep i dietter er transfettsyrer. Transfettsyrer ble funnet å være usunn og kreftfremkallende. Forskjellen mellom en trans- og cis-binding er måten hydrogenene på karbonene er bundet til. Et transfettsyremolekyl er en binding der hydrogenene er på motsatte sider av bindingene. En cis-binding betyr at de to hydrogenene er på samme side av bindingen. Forskjellen i bindingene påvirker hvordan kroppen bryter ned fett i cellen for energi.

Steroider

Lipider er det grunnleggende grunnlaget for steroider, inkludert kolesterol. Kolesterol er nødvendig av kroppens celler. De to typene kolesteroler er HDD og LDL. HDL er betraktet som de gode cholesterolene, siden de resirkulerer kolesterol tilbake til leveren for behandling. dårlig siden de transporterer kolesterol til cellene og kan bli tilstoppet i arterier som forårsaker hjertesykdom.

Fordøyelse

Fordøyelse av lipider forekommer i tynntarmen. Når lipider blir konsumert, går maten først inn i magen hvor saltsyre starter for å knuse bindinger. Magen skyver sakte mat inn i tynntarm i tynntarmen. Bukspyttkjertelen produserer et enzym som kalles lipase som bryter ned lipider i mindre triglyseridmolekyler. Lipase bruker galle som skilles ut fra leveren for å hjelpe enzymet til å bryte ned lipider. absorberes i tarmen, mens ubrukte deler av fett sendes til tyktarmen for utskillelse. Lipider finnes i fete matvarer som rødt kjøtt og oljer. Lipider omfatter også karotenoider, terpener, steroider og gallsyrer samt en gruppe som kalles steroler, som inkluderer kolesterol. De er den beste energikilden til kroppen, så når lipider ikke trengs, lagrer kroppen dem i fettvev som kalles fettvev. Lipider bør balanseres i kostholdet, eller de kan bygge opp og føre til fedme, noe som fører til helse bekymringer.