Ulemper ved et sammensatt lysmikroskop

  Et sammensatt lysmikroskop gir deg mulighet til å se lysbilder av elementer, både animert og livløs. Mikroskopet er sammensatt fordi det bruker mer enn ett objektiv, som muliggjør større forstørrelse. Et lys prosjekter bildet gjennom linsene og deretter til øyet. Fordi denne type mikroskop er billigere og enklere å bruke enn motparten, er elektronmikroskopet, det sammensatte lysmikroskopet populært. Likevel har det begrensninger knyttet til oppløsning og forstørrelse.

Forstørrelse

Selv om det sammensatte lysmikroskopet er tydeligere enn et enkelt mikroskop, er det fortsatt ikke så i stand til å forstørre, så vel som et elektronmikroskop. Forstørrelsen av et sammensatt mikroskop er en multiplikasjon av de to objektivene, den ene i okularet og den som skanner objektet.

Oppløsning

Selv om det sammensatte lysmikroskopet er i stand til å få ting til å virke mye større enn de er, det betyr ikke at oppløsningen er nøyaktig. Bare fordi noe er gjort større betyr det ikke at det skal være et klart bilde.

Begrensninger

Et sammensatt lysmikroskop kan forstørre bare til det punktet lyset kan passere gjennom et objektiv. Derfor vil det alltid ha begrensninger på hvor mye det kan forstørre og hvor klar en oppløsning kan være. Dette er i kontrast til elektronmikroskopet, som bruker elektroner til å bøye lyset for å bringe bildet til øyet og presentere et klarere bilde.