Stamcellevekst

 

Typer

Ubegrensede stamceller, ellers kjent som embryonale stamceller, er opprettet fra kasserte embryoer, vanligvis hentet fra fruktbarhetsklinikker. Ubegrensede stamceller kan vokse til noen form for celle. Begrensede stamceller, ellers kjent som voksne stamceller, finnes i utviklet humant vev, men er ganske vanskelig å bruke. I motsetning til ubegrensede stamceller, kan begrensede stamceller bare vokse til celler av samme vev fra hvilken de kom, og, når de er oppnådd, må enten transplanteres eller legges i kjølelager.

Funksjon

Stamceller kan kontinuerlig dele seg når de er fjernet fra deres embryoer, hvoretter de kan bli betinget av eksperimentering for å vokse til spesialiserte celler for den delen av kroppen de er ment å bli transplantert inn i. Ellers er de uspesialiserte og er i stand til i laboratoriesituasjoner å dele seg i lengre perioder uten å utvikle seg til en bestemt spesialisert celle.

Oppnå en stamcelle

Vanligvis, Kjøpet av embryonale eller ubegrensede stamceller fra fruktbarhetsklinikker krever pasientens godkjenning. Ubegrensede stamceller er laget av embryoer, spesielt i blastocyststadiet, som er tre dager gamle og har blitt kastet i prosessen med vitro-befruktning, da leger ikke implanterer hvert enkelt embryo til pasienten.
Det er også en potensielt alternativ til den vanlige formen for å skaffe ubegrensede stamceller, kjent som somatisk celle-nukleær overføring eller terapeutisk kloning, hvor pasientens genetiske materiale settes inn i et unfertilisert egg. Resultatet er stamceller som bærer det samme DNA som pasienten, terapeutisk kloning involverer ikke innsetting i livmor.

Bruker

Fordi ubegrensede celler kan vokse til en hvilken som helst type celle, har de potensialet til å helbrede en rekke sykdommer, skader og plager, enten ved å bli plassert i kroppen eller ved å hjelpe utviklingen av helbredende stoffer. Ifølge nettsiden Fortell meg om stamceller, har stamceller potensialet til å behandle can r, Alzheimer s, Parkinson, diabetes, hepatitt og til og med brannskader, blant annet plager, gitt riktig forskning. Spesielt av notatet er en stamcelles kontinuerlige deling, som kan hjelpe forskere til å forstå lignende kontinuerlig replikasjon av kreftceller.
For begrensede stamceller har de blitt brukt i hår-, hud- og beinmargstransplantasjoner.

Kontroversi

Fordi den nåværende metoden for å skaffe stamceller krever bruk av kasserte embryoer, har det vært mye kontrovers med hensyn til denne forskningen. Dette er et moralsk problem fordi mange mennesker likner embryoet til å være et menneske til tross for at det aldri vokser inn i et foster eller til og med inn i en menneskekropp. Dette skyldes troen på at en persons liv begynner ved befruktning, og at embryoer derfor er sårbare og utnyttes. En stamcelle er en type celle som kan vokse til voksen vev. Som sådan startet hver eneste celle i menneskekroppen som en stamcelle. Disse cellene er bemerkelsesverdige for deres vitenskapelige potensial ved å helbrede ulike sykdommer og kontroversen på grunn av hvordan de er oppnådd.