Scyphozoa livssyklus

 

Maneter Reproduksjon

Voksne scyphoza maneter reproduserer seksuelt, noe som betyr at sæd fra hannen og eggene fra kvinnen kombinerer for å lage embryoer. Voksen fri-svømming maneter, referert til som medusae, posses organer kalt gonader, enten de er mannlige eller kvinnelige. Det er ukjent akkurat hvordan medusene vet når deres sæd eller egg er klare. Spermaet passerer gjennom gonadene inn i magen og ut av munnen på hanen og inn i kvinnens munn, hvor befruktning finner sted. Munnen er den eneste kroppsåpningen i en medusa. I månekanter (bildet) er hunnene gonader på teltene som brukes til fôring, kalt orale armer.

Larvfase

Mange maneter larver kalles planuae (en larv er en planløsning). Den kvinnelige medusa skyver flere planulae ut om gangen gjennom munnen eller sacs i hennes orale armer. De ser ut som små, gjennomsiktige og flatete ormer. De svømmer eller driver med strømmen til en solid overflate, som kan være en innsjø eller havbunn, stein eller tre. De krøller opp sine flattede kropper i en rørform før de festes.

Polyp Stage

Der de forvandles til en polyp eller scyphistoma, som ikke kan svømme. Bunnen av polyproppene til overflaten og fjærene trekker inn mat som flyter forbi. I noen uker vokser polypens innside flattede miniatyrversjoner av den voksne medusaen, kalt ephyra, på toppen av kroppen. For å imøtekomme den voksende ephyraen vokser polypoten i størrelse.

Medusa Stage

Det er ukjent om polypen skur ephyraen eller hvis ephyraen selv løsner fra polypoten. Når det er ledig og i vannet, plyser den platte ephyraen ut i den kjente voksen maneterformen og begynner å svømme. I løpet av to til fire måneder, avhengig av arten, vokser den til en voksen medus klar til å reprodusere.